Nieuws Oost-Vlaanderen Randstad organiseert transportdag in Sint-Niklaas: Meer dan 5000 chauffeurs gezocht!

Randstad organiseert transportdag in Sint-Niklaas: Meer dan 5000 chauffeurs gezocht!

Randstad organiseert transportdag in Sint-Niklaas: Meer dan 5000 chauffeurs gezocht!

SINT-NIKLAAS – Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens cijfers van de VDAB zijn er momenteel meer dan 5.000 openstaande vacatures. Om een antwoord te bieden op de schaarste organiseert hr-dienstverlener Randstad gratis opleidingen tot chauffeur C/CE. Het organiseert daarvoor op 29 maart een Transportdag in Sint-Niklaas bij VAB-Rijschool Oostjachtpark.

De schaarste is niet nieuw, wel erger dan ooit. De coronapandemie heeft hier zeker een rol in gespeeld. Chauffeurs uit de horeca- en eventbranche verloren hun werk en hebben andere jobs gevonden. De mogelijkheid tot opleiden verdween ook compleet in coronatijd, al met al is er een half jaar niet of amper opgeleid.

“Normaal gezien hebben we zowat 2.500 opleidingen zwaar vervoer per jaar. Door de coronapandemie hebben de opleidingen twee keer twee maanden stilgelegen, en hebben we telkens een serieuze inhaalbeweging moeten maken”, klinkt het bij Peter Landsheere, Algemeen Directeur bij VAB-Rijschool. “We verwachten dat het wegwerken van de achterstand en de omvang van de aanvragen in het algemeen voor het zwaar vervoer nog tot einde van dit jaar zal lopen. Het worden nog drukke tijden voor deze opleidingen, en ondertussen is ook het beroep van lesgever een knelpuntberoep.”

 

Hoge vergrijzingsgraad

Daarnaast heeft het beroep ook te kampen met een hoge vergrijzingsgraad. De gemiddelde leeftijd van chauffeurs is hoog: meer dan de helft is boven de 50 jaar en gaat dus snel met (vervroegd) pensioen.

“Het is de perfecte storm. Het aantal beschikbare chauffeurs neemt alsmaar af (door pensionering en gebrek aan opleiding) en de vraag stijgt nog altijd explosief, mede door de vlucht die online shopping genomen heeft”, klinkt het bij Erik Debruyne, operationeel directeur bij Randstad Transport. “Nochtans is de wereld van transport en logistiek een uitdagende en afwisselende sector met heel wat voordelen en werkzekerheid. Zo hebben we bij Randstad Transport alleen al meer dan 800 openstaande vacatures en rijden er op weekbasis gemiddeld meer dan 450 chauffeurs voor ons.”

Gratis opleiding

Een job als vrachtwagenchauffeur is erg specifiek en vereist uiteraard een C/CE rijbewijs. Randstad Group leidde de afgelopen vijf jaar al meer dan 275 personen op tot chauffeur C/CE.

Om een antwoord te bieden op de huidige schaarste organiseert Randstad, in samenwerking met Randstad Risesmart, Travi, en VAB-rijschool, op 29 maart een transportdag in Sint-Niklaas om werkzoekenden of mensen uit andere sectoren warm te maken voor een carrière als vrachtwagenchauffeur.

Geïnteresseerden kunnen er kennismaken met de job en met verschillende bedrijven uit diverse sectoren (Mitra, Gilbert De Clerq, MC-transport & Logistics, Suez, Sobe-Log, VAB en Stadsbader). Aan de hand van workshops komen ze meer te weten over de job en in de simulator kunnen ze ervaren hoe het voelt om een echte chauffeur te zijn.

Aanmelden voor één van de transportdagen kan door TRANSPORT te sms’en naar 8989 of zich in te schrijven via www.randstad.be/rsvp met code transportsintniklaas. Een Randstad-consultant neemt vervolgens contact met je op.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.