Nieuws Oost-Vlaanderen Recticel geeft matrassen tweede leven

Recticel geeft matrassen tweede leven

Recticel geeft matrassen tweede leven

WETTEREN – Recticel pakt uit met een baanbrekende recyclagetechnologie. Een nieuwe pilootlijn voor recyclage van soepelschuim moet het op termijn namelijk mogelijk maken om grondstoffen uit oude matrassen te hergebruiken.

Momenteel verwerkt Recticel al productieafval van PU-schuim tot akoestisch isolatiemateriaal. Met de opstart van de pilootlijn wil het bedrijf nu nagaan of er nog andere recyclagetoepassingen mogelijk zijn.

“Recticel bewijst de meerwaarde van anders denken over afval en anders omgaan met grondstoffen en materialen”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, die de pilootlijn mocht inhuldigen. “Het is fantastisch om te zien dat het bedrijf proactief nadenkt over de toekomstige terugnameplicht voor matrassen, en daarvoor resoluut inzet op de Vlaamse grondstof bij uitstek: onze hersenen.”

Circulaire economie

De unieke pilootlijn is het resultaat van een innovatieproject van Catalisti, samen met Recticel, Balta, Matthys Group, VITO en Centexbel.

“Met de opstart van deze unieke pilootlijn trekt Recticel duidelijk de kaart van de circulaire economie. Het is een prachtig voorbeeld van de manier waarop kennis in economische meerwaarde wordt omgezet”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen. “Bij Recticel zie je ook de chemie in zijn meest concrete vorm: isolatie, matrassen, lichtgewichtkunststoffen. Het zijn materialen die extra comfort bieden, maar die tijdens hun gebruiksfase vaak ook energie besparen en de CO2-uitstoot beperken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.