Nieuws Oost-Vlaanderen Regering komt met overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Regering komt met overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Regering komt met overbruggingsrecht voor zelfstandigen

55b4e93f3570b54652f0dee4Op voorstel van de ministers Willy Borsus en Maggie De Block, heeft de ministerraad een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd rond de invoering van een overbruggingsrecht ten voordele van de zelfstandigen.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (foto) verklaarde “tevreden te zijn met deze maatregel die de zelfstandigen in moeilijkheden helpt, opdat zij vlotter opnieuw zouden kunnen beginnen. Daarnaast bevat deze regeling ook een positieve en geruststellende boodschap voor al diegenen die willen ondernemen”.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block voegde eraan toe: Wij blijven ijveren voor een verdere verbetering van het sociaal statuut van de meer dan 1 miljoen zelfstandigen in ons land. Het overbruggingsrecht geeft hen een sociaal vangnet als ze in moeilijkheden verkeren. Zelfstandige ondernemers vormen de hoeksteen van onze welvaart en we moeten hun situatie aanpassen aan de realiteit van vandaag.”

Er bestond al een faillissementsverzekering en op 20 juli heeft de regering de uitbreiding goedgekeurd van deze verzekering naar de stopzettingen om economische redenen met een “overbruggingsrecht”. Het gaat om een werkelijke steun voor de zelfstandigen die een activiteit gedwongen moeten stopzetten om economische redenen.

De zelfstandige die een beroep doet op het overbruggingsrecht zal dus gedurende 12 maanden kunnen genieten van een uitkering van 1.168,73 euro, of 1.460,45 euro als hij of zij een gezin ten laste heeft.

Er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Zo moet de betrokken zelfstandige gedurende een bepaalde tijd al vrijstelling van sociale bijdragen hebben genoten en moet hij of zij  minimaal vier kwartaalbijdragen effectief betaald hebben over de periode van 16 kwartalen die voorafgaat aan de stopzetting van zijn of haar activiteiten. De ontwerpen worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.