De toenemende sociale onrust en de bijhorende stakingen en betogingen, doen niet alleen het imago van ons land, dat op de internationale scène nu toch al heel vaak een failed state wordt genoemd, geen goed, ze berokkenen de economie ook extra schade.
UNIZO is dan ook niet te spreken over onder meer de treinstakingen. “Een verstoord treinverkeer gijzelt werknemers, toeristen, studenten en brengt schade toe aan de economie. Het loopt de spuigaten uit”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.
De ondernemersorganisatie wijst ook op de nu al grote schuldenberg bij de NMBS: maar liefst 4,3 miljard over de hele groep. En vooral een globale productiviteit die bij de NMBS 20 tot 40 procent lager ligt dan bij andere Europese operatoren. “Vakbonden die wakker liggen van de toekomst van hun bedrijf en de medewerkers ervan een toekomst willen garanderen moeten voorstellen uitwerken om de productiviteit en dienstverlening te verbeteren in plaats van om de haverklap te staken”.
Ver van alle heisa en sociale onrust proberen duizenden ondernemers ondertussen hun ondernemersschip recht te houden en ondanks de onzekerheid over reglementering, de loodzware fiscale lasten, de problemen met een toenemend aantal medewerkers met burn-out en tal van andere obstakels, slaagt de overgrote meerderheid daar op een bewondereswaardige manier ook in.
Jammer genoeg lukt dat ondanks alle inspanningen niet voor elke ondernemer. Ook vorige week legden een vijftiental Oost-Vlaamse ondernemingen de boeken neer, waaronder een renovatiebedrijf uit Nazareth en een beveiligingsbedrijf uit Lochristi.
De volledige lijst van de faillissementen vindt u terug op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.