Nieuws Oost-Vlaanderen Renson en OpenMotics slaan de handen in elkaar

Renson en OpenMotics slaan de handen in elkaar

Renson en OpenMotics slaan de handen in elkaar

WAREGEM/GENT – Gents specialist in gebouwautomatisatie OpenMotics maakt sinds kort officieel deel uit van Renson, trendsetter in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ uit Waregem. En dat opent enkele uitdagende perspectieven voor beide partijen. “Bij Renson waren we er al langer van doordrongen dat ‘gezond en comfortabel wonen’ verder reikt dan de producten die we daarvoor ontwikkelen”, aldus CEO Paul Renson. “Dankzij deze samenwerking hebben we daarvoor nu ook een concrete ‘cloud’-oplossing in huis.”

Pieter De Clerck, CEO OpenMotics: “Wat ons betreft zou gebouwautomatisatie even vanzelfsprekend moeten zijn als stromend water of elektriciteit in huis. Het ‘cloud’-platform dat we daarvoor als digitale ‘marktplaats’ aanbieden vergelijk ik graag met de App store om mijn punt te maken: een gsm diende vroeger om te bellen en te sms’en. Maar het is de App store die de smartphone heeft laten meegroeien met de noden van de gebruikers. Onze ambitie is dan ook om de ‘App store van gebouwen’ te zijn, via een platform met eigen diensten dat tegelijk ook open staat voor externe partijen.”

Gezond wonen is de norm

Zo kwam OpenMotics dan ook bij Renson terecht. Bij de eerste contacten 2 jaar terug bleek al dat beiden dezelfde visie delen: een huis moet een echte ‘thuis’ zijn waar gezond wonen de norm is. “Wij waren specifiek op zoek naar een strategische samenwerking met een fabrikant in de bouwsector,” verduidelijkt De Clerck. “Wat ons bij Renson meteen aansprak is het besef dat er leeft hoe de industrie evolueert, het besef ook dat je als fabrikant je positie kan versterken door verder te gaan dan enkel ‘bouw-onderdelen’ aan te bieden. Door bijvoorbeeld ‘comfortabel leven en wonen’ ook als dienst te vermarkten. En daar kunnen wij prima toe bijdragen.”

Een gebouw leert van het gedrag van zijn bewoners

“Het cloud-platform van OpenMotics bundelt alles voor ‘intelligent wonen’, waarbij een gebouw op termijn ook leert van het gedrag van z’n bewoners en diensten en technieken (ventilatie, zonwering, verwarming, verlichting, koeling,…) daarop afstemt”, aldus Rino De Muelenaere, Group Director R&D bij Renson. “Dat maakt van OpenMotics een fundamentele speler voor Renson om effectief het bewijs te leveren dat we – dankzij alle verzamelde data in de cloud – onze baseline ‘creating healthy spaces’ in de praktijk kunnen waarmaken.”

Nog steeds onafhankelijk

OpenMotics blijft in Gent gevestigd en blijft tevens – zelfs met de strategische banden met Renson in het achterhoofd – een volledig onafhankelijk bedrijf dat ook nog met andere partijen kan samenwerken. Pieter De Clerck besluit: “Wij zien in deze samenwerking een enorm groeipotentieel waar we anders alleen maar konden van dromen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.