Ivago investeert in 20 nieuwe CNG-vrachtwagens voor schonere lucht
GENT - Met de aankoop van twintig op CNG aangedreven vrachtwagens zet IVAGO de vergroening van zijn wagenpark verder. Het… Lees meer
GENT/DRONGEN/HAMME/BERLARE – Provincie Oost-Vlaanderen geeft 90 000 EUR aan drie projecten die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen. Kaffee Circulair uit Gent, GrasVezel uit Drongen/Hamme en Weisoep uit Berlare gaan in 2021 elk met 30 000 EUR aan de slag om van reststromen nieuwe producten te maken.
De omschakeling naar een duurzame en circulaire economie, is een speerpunt voor de Provincie Oost-Vlaanderen. En om die omschakeling een duwtje in de rug te geven, lanceerde de provincie in september het project ‘Circulaire Keten’.
“Met het Circulaire Ketenproject willen we samenwerkingsinitiatieven ondersteunen die een hefboom kunnen vormen voor de circulaire economie in Oost-Vlaanderen. De goedgekeurde projecten zijn hier een mooi voorbeeld van. Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten van deze eerste lichting”, aldus Gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Economie
Koffiegruis verzamelen, drogen, persen tot olie en koek en vervolgens gebruiken als nieuwe grondstof. Dat is het idee achter het project ‘Kaffee Circulair’, een samenwerking tussen GLIMPS.bio, Groep Intro/GRINTA, Govi NV, Christeyns NV, Atelier m., ILVO en de Stad Gent. Met de olie kan zeep gemaakt worden, terwijl de perskoek gebruikt kan worden voor voedingstoepassingen, veevoeder, bodemverbeteraar of vulstof voor plaatmateriaal. Zo krijgt koffiegruis afkomstig van bedrijven en horeca een nieuw leven.“Koffiegruis dat bij het restafval of GFT belandt, heeft nog heel wat mogelijkheden voor circulaire verwerking”, klinkt het. “Door zowel voor de perskoek als koffiegruisolie toepassingen te zoeken, gaan we samen met lokale partners voor een duurzaam en financieel haalbaar circulair businessmodel en voor maximale impact. Zo dragen we bij tot het circulair maken van de volledige koffieketen; van koffieboer tot consument.”
Het project GrasVezel wil grasmaaisel opwerken tot een vezel die gebruikt kan worden als grondstof voor circulaire bouwmaterialen zoals vezels voor stroleem, vezelplaten,… Onderzoeks- en ontwikkelbedrijf Releaf BV uit Drongen en maatwerkbedrijf Spoor 2 uit Hamme slaan de handen in elkaar om een maaiprotocol te ontwikkelen die een optimale maaiselkwaliteit garandeert en verdere verwerking van het maaisel toelaat. Daarnaast zal via de subsidie onderzocht worden hoe de vezel omgevormd kan worden tot 90% droge stof, zodat die aan de technische vereisten van geïnteresseerde kopers voldoet.
Bij de productie van kaas ontstaat ‘melkwei’; een vloeistof die nog veel voedingsstoffen bevat, maar als reststroom nog te vaak onbenut blijft. Eén manier om die melkwei toch te gebruiken, is het sap verwerken in groentesoep. Met het project ‘Weisoep’ willen kaasmakerij de Zuivelarij uit Berlare en Hogeschool Odisee dit proces opschalen en verdere kennis opbouwen over de invloed van bepaalde parameters (zoals druk, kooktijd, zuurtegraad, …) op de smaak, aminozuursamenstelling en voedingswaarde van de weisoep.
De subsidie wordt voortaan jaarlijks toegekend. In het voorjaar van 2021 wordt een nieuwe oproep gelanceerd. Het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de webpagina.
GENT - Met de aankoop van twintig op CNG aangedreven vrachtwagens zet IVAGO de vergroening van zijn wagenpark verder. Het… Lees meer
Sinds 1 mei 2020 ondersteunt de Provincie vzw’s, verenigingen en lokale besturen die een vernieuwend idee hebben dat de land-… Lees meer
GENT/RONSE - Het Gentse Mr Manchette brengt kwalitatieve herenhemden op de markt met respect en liefde voor het milieu. Zaakvoerster… Lees meer
LIEVEGEM - Dit weekend kreeg Peter Van De Velde, lid van JCI Brussel, de award uitgereikt voor zijn sterke prestaties in… Lees meer
Maandelijks geef ik jullie mijn kijk op een onderwerp uit de actualiteit. Een thema waar ik de laatste weken naar… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen