Nieuws Oost-Vlaanderen Rudi De Kerpel: "Jeugdwerkloosheid kan dalen mits mentaliteitswijziging"

Rudi De Kerpel: "Jeugdwerkloosheid kan dalen mits mentaliteitswijziging"

Rudi De Kerpel: "Jeugdwerkloosheid kan dalen mits mentaliteitswijziging"

aaaaaaaaaardk252600fDe jongste dagen is weer veel te doen over de jobbedreiging die uitgaat van de disruptie. Ook de onlinehandel zou heel wat jobs doen verdwijnen. Los van de discussies over cijfers, kan niemand erom heen dat de wereld van het werken grondig aan het veranderen is, dat nog altijd heel veel ondernemingen de grootste moeite hebben om hun vacatures ingevuld te krijgen en dat ondertussen ook hoogopgeleide jongeren steen en been klagen dat ze geen kansen krijgen.

Rudi De Kerpel, eigenaar van de groep Eurotuin met tuincentra in Merelbeke en Deinze en regeringscommissaris bij de VRT, pleit voor een tussenoplossing.

“Het probleem is dat de meeste van deze jongeren niet wensen onder “hun niveau” te beginnenen door te groeien naar de job van hun dromen”, zegt Rudi De Kerpel. De reden ligt in het feit dat als ze plots “een papiertje” in hun handen hebben dat diploma heet, ze menen geen “minderwaardig” of “ondergeschikt” werk meer te mogen of kunnen uitvoeren. Ze weigeren te aanvaarden dat ze, soms na een lange opleiding, ook nog een traject van ervaring moeten opdoen in de praktijk. Het is toch niet omdat je plots een koersfiets hebt dat je er ook de Tour mee kan rijden.”

De Kerpel verwoordt wat veel ondernemers ons de laatste tijd toevertrouwden: de jongeren die van de schoolbanken komen zijn niet echt klaar voor de arbeidsmarkt. Ze zijn niet voorbereid op hoe het er in het professionele leven aan toegaat.

“Wij werken met heel veel studenten en het is altijd verbazend te zien hoe ze van mentaliteit veranderen van zodra ze afstuderen”, zegt de topman van Eurotuin nog. “Uiteraard begrijp ik dat men zo snel mogelijk wil gaan doen waarvoor men opgeleid is, maar anderzijds is een tussenstap aanvaarden soms waardevoller voor een latere carriere dan meteen te willen mikken op de hoogste sport van de ladder.  Als er een mentaliteitswijziging komt om dat te aanvaarden, zullen er volgens mij ook voor de jongeren sneller kansen zijn op jobs en bestaat om sneller de huidige 50.000 openstaande vacatures in te vullen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.