eurotuin

Rudi De Kerpel wil Nederlandse droomondernemer Boyan Slat steunen

GENT - De wel bekende Rudi De Kerpel verkocht dit jaar en op 56-jarige leeftijd zijn bedrijf Eurotuin aan Aveve. An offer you can't refuse. Maar De Kerpel gaat nog helemaal niet met pensioen, zo laat hij aan de nieuwsbrief Bloovi weten. Eens ondernemer altijd ondernemer toch, en dat geldt zeker voor Rudi De Kerpel. “Ik heb een schriftje met ideeën tot in 2050, dus ben ik nog wel even zoet", zegt hij aan Bloovi.

Een van zijn plannen bestaat er in om Boyan Slat, de 24-jarige Nederlandse ondernemer, naar onze contreien te halen. Slat is al sinds zijn zestiende bezig met het verwezenlijken van zijn grote droom: het opruimen van de plastic soep in de oceanen. “Voor ondernemers die een steen verleggen in de rivier, kan ik oeverloze bewondering hebben, en dat doet Boyan Slat met zijn ‘The Ocean Cleanup’ project helemaal, aldus De Kerpel. "Die verwondering en bewondering prikkelen mij wel om zelf ook iets te betekenen in sociaal ondernemerschap. Boyan Slat zoekt nu kapitaal voor een prototype van zijn oceaanstofzuiger en ik wil hem daar graag bij helpen via een fundraising event waar hij dan zijn ondernemersverhaal komt vertellen. In de hoop dat we op die manier ambassadeurs vinden die zijn groene verhaal ook in Vlaanderen willen uitdragen. En wie weet dat het ondernemers op gelijkaardige ideeën rond duurzaamheid brengt. Als er morgen een tweede Boyan Slat opstaat, is alle energie die ik daarin heb gestopt zinvol geweest. Een nieuwe ster aan het Vlaamse ondernemersfirmament, dat zou toch prachtig zijn”

Tijd kopen

Het gevoel dat Rudi De Kerpel overhoudt aan zijn verkoop van de Eurotuin Groep, is dubbel, zegt De Kerpel nog aan Bloovi. Eurotuin was een levenswerk waar hij 23 jaar aan werkte. “Ik blijf het een ontzettend leuke business vinden, in een sector die voor ontzettend grote uitdagingen staat", zegt De Kerpel aan Bloovi. "Maar wilde ik mij daar nog tien jaar op inschrijven? Dan is het antwoord neen, wetende dat mijn motivatie steeds wisselvalliger werd. “Ik amuseerde me nog, maar niet meer zoals vroeger toen ik iedere dag met evenveel goesting ging werken. De laatste twee jaar waren soms lastig, mede omdat ik sinds 2017 ook de operationele leiding over Eurotuin had wat eigenlijk niet mijn ding is. Het was de laatste tijd teveel van moeten, terwijl dat woord normaal gezien niet in mijn woordenboek staat. Gezien alle uitdagingen die nu op me afkomen, zal het selecteren van projecten en het vinden van tijd nu het moeilijkste zijn.”