Sam Vanderstraeten uit Oudenaarde is al meer dan tien jaar gepassioneerd met bier bezig. Drie jaar geleden begon hij met een opleiding in zythologie – een opleiding voor bierkenners en bierproevers – en na het behalen van zijn diploma, besliste hij om via het bedrijfje HopSaSam een bier te ontwikkelen dat na een lekkere maaltijd als digestief kan worden gedronken, de spijsvertering bevordert en het fijne tafelmoment waarvan met vrienden is genoten nog wat langer kan laten duren.Zijn bier, dat de naam Nonniversaire kreeg – omdat het naar het zeggen van Sam Vanderstraeten ook gedegusteerd kan worden op de 364 dagen dat men niet jarig is, viel al meteen een aantal keer in de prijzen. De bierfanaat gaat nu op de ingeslagen weg voort en bottelt in augustus een exclusieve versie van zijn bier.
Het gaat om hetzelfde bier, maar het zal liefst zestien maanden rijpen in calvadosvaten. “Dat is ongeveer een jaar langer dan de editie van 2015 die 4,5 maanden had gerijpt”, zegt Sam Vanderstraeten. “Vandaar dat we deze selectie Nonniversaire Special reserva zullen dopen. Het bier zal door de langere rijping dezelfde aroma’s hebben als de klassieke versie maar daarnaast ook nog intensere calvados- en houttoetsen. De champagnegist die gebruikt wordt voor de hergisting op de fles, zorgt voor een drogere subtiel zure afdronk.