2021 – 10 – Verhaert – Press release – Partnership imec & Verhaert results in ground-breaking rapid Covid test (1)

Samenwerking imec & Verhaert resulteert in baanbrekende, snelle Covid-test

KRUIBEKE/GENT - Het toonaangevende onderzoekscentrum voor micro-elektronica imec en de baanbrekende productontwikkelingsgroep Verhaert Masters in Innovation zijn een sterk samenwerkingsverband aangegaan om in korte tijd een baanbrekende, snelle Covid-test te ontwikkelen op basis van ademtests en versnelde PCR-technologie. Een functioneel prototype zal nu gecommercialiseerd worden door MiDiagnostics.

imec en de Vlaamse Overheid hebben de samenwerking aangekondigd tussen imec en zijn spinoff MiDiagnostics om imecs ademtest en ultrasnelle PCR technologie verder te commercialiseren. Samen met de Verhaert groep realiseerden ze een functioneel prototype via een intensief high-risk/high-gain proces.

Deze baanbrekende innovatie creëert een bijna heilige graal voor het testen in de Covid-19 pandemie. Het apparaat is in staat om via de ademhaling staalmateriaal van mensen te verzamelen in plaats van de veelgebruikte keelholteafname via de neus. Bovendien kan ultrasnelle PCR direct worden uitgevoerd, waardoor de resultaten heel snel bekend zijn. Dit zorgt voor een veel comfortabelere staalafname en een efficiëntere verwerking.

Samenwerking imec & Verhaert

Eind 2019 gingen Verhaert en imec een strategische samenwerking aan om samen een baanbrekende oplossing te ontwikkelen op basis van imecs technologieplatformen. In deze context investeerde Verhaert ook in het imec.istart fonds om zaaikapitaal te verstrekken aan nieuwe technologische start-ups.

In januari 2020 sloegen Verhaert en imec de handen in elkaar om deze baanbrekende, snelle Covid PCR-test te ontwikkelen. In een mum van tijd bouwden ze een verbruiksproduct voor ademtests met imecs innovatieve chipoplossing en een high-end PCR-verwerkingsinstrument. Deze ontwikkelingen zullen gebruikt worden als een test- en technologieontwikkelingsplatform om aspecten te beoordelen die verder gaan dan klinische prestaties. Dit is een belangrijke stap in de richting van een real-life oplossing, en laat toekomstige uitbreiding toe naar andere domeinen dan Sars-Cov-achtige kankers.

“Deze samenwerking vereiste een constante interactie tussen zeer verschillende disciplines, bijvoorbeeld biochemie en chipontwikkeling aan imecs kant, en productontwikkelingsvaardigheden zoals optisch en thermisch ontwerp, softwareontwikkeling, mechatronica, elektronica en mechanica bij Verhaert”, vertelt CEO Koen Verhaert.

“Om dit strakke tijdschema te halen was een uniek en flexibele projectmanagementaanpak nodig om snel beslissingen te kunnen nemen en een parallelle aanpak na te streven.”