Gen4_Kayak_1200x1200

Satelliettrackers voor veiligheid van 8.000 avontuurlijke reizigers

GENT - De Gentse reisonderneming Travelbase rust deze zomer meer dan 8.000 mensen uit met een satelliettracker. Voor die trackers doet de firma een beroep op het Kortrijkse technologiebedrijf GeoDynamics. De trackers dienen voor de veiligheid tijdens de actieve reizen met kano of kajak die Travelbase organiseert in afgelegen natuurgebieden in IJsland, Noorwegen, Zweden en de Balkan. Door de waterbestendige tracker weet de alternatieve reisaanbieder waar elke reiziger zich bevindt. Wanneer die in een noodsituatie verkeert, kan hij op de SOS-knop van de tracker drukken. Dat alarmeert meteen de lokale hulpdiensten, met de exacte gps-positie van de persoon in nood, of zet een team van Travelbase in gang.

Het zijn voornamelijk twintigers, dertigers en veertigers die online een reis ‘Into the Wild’ boeken bij Travelbase. Dat reisbureau is in 2013 van start gegaan en heeft geen kantoren waar je binnenstapt om een reis te boeken. Het bedrijf is opgericht door Simon Vandeweghe en Charles Van den Bossche, die intussen dertigers zijn. Travelbase is gegroeid naar een omzet van 20 miljoen euro en denkt volgend jaar 40 miljoen omzet te halen als het na de coronapandemie opnieuw skireizen mag organiseren. Die zijn goed voor de helft van de omzet van Travelbase, dat veertig vaste medewerkers telt. Eerder nam Travelbase Snowbite, Proride en Sports d’Hiver over. Travelbase zit met zijn jongerenplatform Route du Soleil ook achter het concept van Het Grote Bevrijdingsfeest op 30 juli.

Geen dekking

De regio’s in IJsland, Noorwegen, Zweden en de Balkan waar de Travelbase-klanten wandelen, kanovaren of kajakken zijn afgelegen natuurgebieden, vaak zonder gsm-bereik. De reizen duren een week en zo lang gaat een batterij van een smartphone niet mee. Daarom vroeg Travelbase een oplossing aan technologiebedrijf GeoDynamics. Dat verhuurt nu voor het eerst zeshonderd satelliettrackers aan Travelbase. Midden september keren de trackers voor Travelbase terug naar GeoDynamics.

De Spot Gen4-satelliettrackers die GeoDynamics verhuurt, hebben vier AAA-batterijen. Daarmee gaat het apparaatje een maand mee alvorens je de batterijen moet vervangen. Op een mobiele website van GeoDynamics ziet Travelbase waar precies de reizigers in IJsland, Noorwegen, Zweden en de Balkan op dat moment zijn. Wanneer een reiziger op de SOS-knop duwt, krijgt Travelbase meteen een melding met de naam van de reiziger en zijn gps-positie.

Geen groepsreizen, maar alleen de wildernis in

“Het is gelukkig nog maar een paar keer gebeurd dat iemand zich in nood bevond, maar we hebben al eens een helikopter moeten sturen”, zegt Simon Vandeweghe van Travelbase. “We hebben een klant gehad wiens been gebroken was. Iemand anders had hulp nodig nadat die door golven gekapseisd was. Er reist een gids van ons mee met elke groep. Die ziet de gids minstens ‘s ochtends bij het vertrek en ‘s avonds wanneer iedereen kampeert. Maar de reizigers kiezen zelf of ze de dag bij de gids blijven of alleen, met zijn tweetjes of met een groep vrienden wandelen, kanoën of kajakken van punt a naar b. Wat wij organiseren, zijn geen groepsreizen. Onze klanten durven het aan om alleen in de Europese wildernis te reizen omdat ze een satelliettracker met noodknop hebben.”

Once-in-a-lifetime-ervaring

Tussen half juni en half september vertrekken 22 groepen naar IJsland, 22 naar Noorwegen, 13 naar Zweden en 12 naar de Balkan. Travelbase zorgt ervoor dat ze ter plaatse geraken, stippelt de voorgestelde routes tussen vertrek- en aankomstplaats uit en staat in voor foodpacks. “We willen klanten een ‘once-in-a-lifetime-ervaring laten beleven”, zegt Simon Vandeweghe.

Waar er wel dekking is, stelt GeoDynamics gewone trackers ter beschikking. Ze worden onder meer gebruikt voor de Rally van de Monteberg, de South Belgian Rally, Red Bull All the Way, acties van Think Pink, Fit-challenge van Gymfed en de Short Rally van Kasterlee of tijdens kleinere goede doelen.