Nieuws Oost-Vlaanderen Savaco, Daikin en Yamagata Europe verrijken technische documentatie met Augmented Reality

Savaco, Daikin en Yamagata Europe verrijken technische documentatie met Augmented Reality

Savaco, Daikin en Yamagata Europe verrijken technische documentatie met Augmented Reality

GENT/KORTRIJK – Van de wasmachine bij u thuis tot complexe machines in industriële omgevingen: bij elk toestel wordt wel een installatiehandleiding geleverd. Omdat het vaak wettelijk verplicht is om een handleiding mee te leveren bij een product, zal het typische papieren boekje niet snel verdwijnen. Maar met technologieën als Augmented Reality kan zo’n handleiding wel een veel waardevoller instrument worden voor installateurs dan het vandaag is. Samen met Yamagata Europe en Daikin onderzocht Savaco hoe installatiehandleidingen geüpgraded kunnen worden naar duidelijke, intuïtieve digitale instructies die de installatie vergemakkelijken en fouten vermijden.

Handleidingen vormen één van de belangrijkste communicatiemiddelen tussen de producent van een product en de installateur of eindgebruiker die ermee aan de slag gaat. Maar de klassieke geschreven handleidingen hebben hun grenzen: ze bevatten enkel geschreven instructies en statische, 2D-afbeeldingen van het product. Daarom zijn ze niet altijd even duidelijk voor installateurs. En wanneer bij een installatie een probleem optreedt waarvoor de installateur de oplossing niet meteen terugvindt in de handleiding, loopt de installatie gegarandeerd vertraging op, wat dan weer leidt tot ontevreden eindklanten.

Bij Daikin Europe, toonaangevend producent van verwarmings- en koelingsinstallaties, zijn handleidingen een belangrijke stap in het op de markt brengen van een toestel. Om deze handleidingen duidelijker en intuïtiever te maken, ook voor minder ervaren installateurs, onderzocht Daikin samen met Savaco en met vertaalbureau en technical writing specialist Yamagata Europe welke mogelijkheden nieuwe technologieën zoal bieden.

Van text-to-speech naar Augmented Reality

Yamagata Europe en Savaco gingen met dit idee aan de slag en bouwden een proof-of-concept om een Daikininstallatiehandleiding te verrijken met digitale instructies. In een eerste stap werden de geschreven instructies aangepakt. Met behulp van tekst-to-speech-technologie converteerde Yamagata Europe alle geschreven instructies in de handleiding naar gesproken instructies. Die instructies werden meteen ook beschikbaar gemaakt in verschillende talen.

Daarnaast bouwde Savaco een instructievideo waarin de installatie ook visueel wordt uitgelegd op basis van het 3D-model van het toestel. Bovendien werden de digitale instructies nog eens verrijkt met Augmented Reality. In de papieren handleiding werd een QR-code toegevoegd waarmee de installateur de AR-ervaring kan opstarten met een smartphone of tablet. Het resultaat van de proof-of-concept is een handleiding die verrijkt is met digitale instructies, video en Augmented Reality in verschillende talen. Voor elke complexe stap in de installatie, kan een installateur een QR-code scannen en krijgt hij/zij visuele en gesproken instructies te zien die duidelijk tonen wat er moet gebeuren.

Het nieuwe normaal in technische documentatie?

Volgens Daikin, Yamagata Europe en Savaco toont deze testcase aan dat een verrijkte installatiehandleiding veel voordelen kan bieden, zowel voor de producent als voor de installateur. Voor de installateur resulteren duidelijke instructies, die ook voor beginnende installateurs begrijpbaar zijn, in minder installatiefouten, minder vertragingen, een betere kwaliteit van de installatie en een tevreden eindklant. Voor de producent en productontwikkelaar betekent dit dan weer minder oproepen met vragen van installateurs, en een betere reputatie als ontwikkelaar van betrouwbare producten. In een tijdperk waarin zowel installateurs als eindklanten hoge eisen stellen aan productontwikkelaars, kunnen digitale instructies misschien wel het nieuwe normaal worden.

Lees het volledige verhaal op de Savaco-website.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.