Foto: SBB Foto: SBB

SBB Accountants & Adviseurs verlengt opleiding op Arteveldehogeschool Gent om knelpuntberoep van accountant aan te pakken

Dit academiejaar kunnen studenten Accountancy & Fiscaliteit aan de Arteveldehogeschool in Gent met echte ondernemersvraagstukken aan de slag. Het keuzevak ‘Samen Slim Ondernemen met SBB’ wordt dankzij positieve feedback verder uitgerold voor alle laatstejaarsstudenten. Het initiatief wil het beroep weer aantrekkelijk maken en van de lijst van knelpuntberoepen halen.

 

De job accountant staat al een tijdje op de VDAB-lijst van knelpuntberoepen. Vanuit die visie heeft het accountants- en advieskantoor SBB een samenwerking opgezet met de Arteveldehogeschool in Gent, in het bijzonder de richting Accountancy & Fiscaliteit. Het doel van de samenwerking is om laatstejaarsstudenten kennis te laten maken met de realiteit van ondernemerschap in Vlaanderen. Na de opzet vorig jaar bleek het proefproject een succes.

"Accountant staat al sinds 2015 op onze knelpuntberoepenlijst", zegt Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB. "Dit jaar staat het zelfs in de top tien. We stellen vast dat de instroom van jongeren en werkzoekenden in de opleidingen niet voldoet aan de vraag naar accountants. Die opleiding is nodig, want werkgevers mikken op accountants met minstens een bachelordiploma en kennis van zowel specifieke boekhoudpakketten als boekhoudkundige en fiscale wetgeving."

"Het profiel van de vroegere boekhouder is in de laatste jaren dan ook sterk gewijzigd", vervolgt Joke. "Door digitalisering verdwijnen enkele routinematige taken zoals cijferwerk, facturatie en terugkerende rapporteringen. De klemtoon ligt vandaag veel meer op analyse en interpretatie van data, dienstverlening en advies.”

Vertrouwenspersoon

Tijdens het keuzevak in samenwerking met SBB Accountants & Adviseurs bespreken de studenten verschillende cases in de vorm van workshops, groepswerken en rollenspellen. Zo ondervinden ze de studenten wat het is om als accountant-fiscalist op te treden als coach. “Een moderne accountant is meer dan een expert financiële verslaggeving", zegt Nathalie Put, customer relationship manager bij SBB. "Als accountant ben je een strategische partner en zelfs een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Dat hebben we in dit keuzevak gedurende dat eerste proefjaar opgezet, met succes."

SBB werkt met ruim 24.000 klanten samen: van starters, kmo’s, vrijberoepsbeoefenaars tot organisaties in social profit. Met hun 27 kantoren biedt SBB een expertise in accountancy, fiscaliteit, corporate finance, vermogensplanning en omgevingsrecht.