Terwijl alle zowat alle aandacht vorige week uitging naar de mogelijke Brexit en de gevolgen die dat zou kunnen hebben voor de economie in de Europese Unie, vestigde de Duitse economische danktank Bertelsmann Stiftung de aandacht op het feit dat ook de vluchtelingencrisis nog voor een pak economische problemen kan zorgen.
De denktankt liet door het Duitse instituut Prognos AG immers een onderzoek uitvoeren naar wat het zou kosten als in Europa weer structureel grenscontroles komen. Gezien de vluchtelingencrisis, die misschien in de winter wat minder nadrukkelijk naar voor komt, maar bij het begin van de lente ongetwijfeld weer in alle hevigheid de kop zal opsteken, is de kans op een terugkeer van structurele grenscontroles vrij reëel.
Het resultaat van dat onderzoek is naast onder meer de vrees voor een harde landing van de Chinese economie, de problemen in Griekenland die nog lang niet van de baan zijn en de zeer slechte manier waarop de Italiaanse banken hun dubieuze kredieten beheren, dan ook opnieuw weinig bemoedigend. Het invoeren van de grenscontroles zou Europa volgens het onderzoek immers opnieuw in een recessie doen belanden. Het bruto binnenlands product (bbp) van de hele Europese Unie zou daardoor in tien jaar met minstens 470 miljard euro dalen. Elke vrachtwagen die bij de grenzen een uur moet wachten, kost de economie immers minstens 50 euro.
Het is het zoveelste bericht dat aangeeft dat ondanks enkele hoerakreten over een economisch herstel, de realiteit anders is en dat de economie niet aantrekt. Ondernemers die aan het hoofd staan van kleine en middelgrote ondernemingen ondervinden dan ook nog altijd grote moeite om het hoofd boven water te houden. Vorige week gingen in Oost-Vlaanderen opnieuw 34 bedrijven failliet, waaronder een renovatiebedrijf uit Deinze en een schrijnwerkerij uit Ronse.
De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.