Sierteeltsector blijft parel van Oost-Vlaamse economie

BELFLEURKEN_jpg_h380

Vorige zondag zetten negen Oost-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven en aanverwante instellingen hun deuren open tijdens “Op de Siertoer”. Tussen 10 en 18 uur konden de consumenten er de boeiende en bloeiende wereld van bloemen, planten en bomen ontdekken. De bezoekers konden een blik werpen achter de schermen van onder andere een kruidenkwekerij, een vaste plantenkwekerij, een orchideeënkwekerij, een azaleabedrijf, een boomkwekerij en een snijgroenbedrijf.

De bedoeling van “Op de Siertoer”, een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen bestond erin de bezoekers een kans te geven om kennis te maken met deze boeiende sector en met het ruime aanbod sierteeltproducten en om tegelijk het economische belang aan te tonen van deze sector. Gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor landbouw en platteland wees er ook op de dat sector getuigt van een zeer sterke professionaliteit en een grote inzet voor het milieu.

Bij de bvba Jan Spruyt-Van der Jeugd in Buggenhout konden de bezoekers kennis maken met 2800 soorten vaste planten, siergrassen & prairieplanten en de boomkwekerij Dirk Bogaert toonde hoe onder meer confieren, sierheesters, buxus en taxus worden gekweekt. Belfleurken uit Lochristi is een kwekerij die zich specialiseert in de Gentse mini-azalea en de orchideeënkwekerij Coupé uit Melle is een specialist in die vermaarde bloem. Frédéric Lerouge bvba uit Zevergem-De Pinte is dan weer een specialist in biologisch snijgroen en kerstgroen, terwijl kruiden Claus uit Kruishoutem zich specialiseert in een uitgebreid aanbod kruiden. Daarnaast konden de geïnteresseerden ook nog terecht in het Scheppersinistituut in Wettern end e tuinbouwschool in Melle om te zien hoe toekomstige professionals uit de sector worden klaargestoomd, en in provinciaal domein Het Leen in Eeklo dat over een collectie van meer dan 600 soorten camelia beschikt