Nieuws Oost-Vlaanderen Sluis Terneuzen krijgt planningstool voor binnenvaart

Sluis Terneuzen krijgt planningstool voor binnenvaart

Sluis Terneuzen krijgt planningstool voor binnenvaart

Dankzij de Planningstool Binnenvaart Terneuzen kunnen schippers zich voortaan vooraf melden om door de sluis te varen. De tool moet wachttijden op de binnenvaart beperken tijdens de bouw aan de Nieuwe Sluis Terneuzen. Die werken zullen van 2018 tot en met 2022 doorgaan.

De sluispassage van zeeschepen wordt al vanaf 2012 vooraf gepland. Nu wordt dit ook mogelijk gemaakt voor binnenvaartschepen. Het is de eerste keer dat zoiets op deze schaal in Vlaanderen of Nederland wordt toegepast. Voor zowel bedrijven als schippers betekent het een belangrijk hulpmiddel voor een zo optimaal mogelijke planning.

Handig, maar niet verplicht

Binnenvaartschippers kunnen zich maximaal 24 uur van te voren aanmelden. Daarbij kunnen ze telkens zien hoe laat en in welke kolk ze worden ingedeeld. Op die manier kunnen schippers er hun reisplan op afstemmen door bijvoorbeeld langzamer te varen en zo brandstof te besparen. Schippers op grotere afstand van de sluis kunnen dan weer wachten op hun schutting aan ligplaatsen die minder druk bezet zijn. “We zijn opgetogen dat voortaan ook de binnenvaartschepen hun schutting vooraf kunnen plannen. Dit draagt bij tot een vlotter scheepvaartverkeer door het sluizencomplex”, klinkt het bij Havenbedrijf Gent.

De planningstool is echter geen verplichting. In het zicht van de sluis kunnen schepen zich nog steeds blijven aanmelden via de marifoon, waarna ze worden ingedeeld op basis van de eerst mogelijke vrije positie. “Het kan dus wel zijn dat schepen die later aankomen, eerder aan de beurt zijn omdat ze zich al eerder hebben aangemeld via de planningstool.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.