Nieuws Oost-Vlaanderen Solvas bouwt verzekeringskantoor om tot testcentrum: “Er moet nú actie worden ondernomen”

Solvas bouwt verzekeringskantoor om tot testcentrum: “Er moet nú actie worden ondernomen”

Solvas bouwt verzekeringskantoor om tot testcentrum: “Er moet nú actie worden ondernomen”

LIEVEGEM/ZOMERGEM – Verzekerings-, immo- en financieel bedrijf Solvas start een testcentrum op de Solvas site in Zomergem. Vanaf maandag 6 december kunnen mensen die zich willen laten testen er terecht, en dat is geen moment te vroeg, zegt CEO Dominique Willems. “We breken dag na dag besmettingsrecords. Een testcentrum inrichten in onze gebouwen doen we uit pure noodzaak.”

De Solvas-groep en busonderneming Weidel Tours kwamen vorig jaar, in volle testcrisis, met een opmerkelijk alternatief op de proppen: de eerste Sneltestbus van Vlaanderen. Die bus was een mobiel testcentrum dat zowel op vaste locaties als bij bedrijven zou passeren om coronasneltesten uit te voeren: binnen de 20 minuten was het resultaat beschikbaar. Maar er kwam al meteen kritiek, de Sneltestbus zou onwettig zijn en moest aan de ketting, al werd het idee van testbus wel later gewoon overgenomen door de grote ziekenhuizen.

Samen met Thuisverpleging Mens & Zorg

Nu de besmettingen pieken en de noodzaak aan testcapaciteit opnieuw heel erg groot is, organiseert Solvas opnieuw een testcentrum. Dat gebeurt in samenwerking met Thuisverpleging Mens & Zorg, die het centrum als een extra service naar de bevolking ziet en haar thuisverpleegkundigen tussen hun rondes door wil inzetten om te helpen met testen. De testen worden verwerkt door UZ Gent.

Het nieuwe centrum in Zomergem opent maandag de deuren. Momenteel wordt in het Meetjesland getest bij huisartsen, apotheken, in medische labo’s en in de testcentra in Eeklo Aalter. “Maar dat is veel te weinig voor de regio: punt aan de lijn”, zegt initiatiefnemer Dominique Willems. “Huisartsen verzuipen in het testwerk en hebben nog amper tijd voor andere patiënten, die dan op hun zorg moeten wachten. Ook de testcentra kunnen de hoge besmettingsgolf niet volgen. De wachttijden om je te laten testen lopen weer hoog.”

“De nood is véél hoger dan het aanbod”, vervolgt hij. “Daarom hebben we een volledige kantoorruimte in Zomergem vrijgemaakt om een testcentrum in te richten. Bij Thuisverpleging Mens & Zorg, die klant is bij ons, waren ze vragende partij voor een testruimte. We gingen daar graag én snel op in. Want snel schakelen is gezien de ernst van de situatie de boodschap. Alles stond klaar om een week vroeger al op te starten, maar door de vele administratieve posten, hebben wij nog maar net een officiële go gekregen. Dat ontmoedigt, maar we zijn blij dat we hebben doorgezet en ons steentje kunnen bijdragen.”

Op afspraak én met code

Het testcentrum (Zomerlaan 1 in Lievegem) heeft een aparte ingang achteraan het gebouw en is – voorlopig – van maandag tot en met zaterdag open van 13.30 u tot 17.00 u. Mens & Zorg start met 60 PCR-testen per dag. Afhankelijk van de vraag en agenda kan Mens & Zorg bijsturen en indien nodig een grotere capaciteit voorzien en de openingsuren uitbreiden. In het testcentrum kan je terecht als je symptomen hebt, maar ook als je je moet laten testen na een hoogrisicocontact of na/voor een reis, operatie of evenement.

Wie zich wil laten testen, moet wel over een testcode beschikken en online een afspraak maken via www.mijngezondheid.bewww.solvas.be of www.mensenzorg.be. Daar kun je kiezen op welke dag en welk tijdstip je komt. 

Covid van de werkvloer halen, druk op huisartsen verlichten

“Net zoals een test bij een huisarts of ander testcentrum, ontvang je via de app of online jouw testresultaat”, legt Willems uit. “Er is dus geen verschil met andere testcentra. We spelen enkel in op de schaarste en zorgen voor een grotere testcapaciteit in en rond Lievegem. Op die manier hopen we de druk op de huisartsen wat te verlichten, zodat àlle patiënten sneller kunnen geholpen worden.”

“En zo kunnen we hopelijk sneller covid spotten binnen bedrijven én sneller van de werkvloer halen. Hoe rapper je kan testen, hoe sneller je – bij een negatief resultaat – uit quarantaine mag. Mensen aan het werk houden is mijn doel. Want medewerkers die ziek zijn of in afzondering moeten, creëren ongewild extra druk op collega’s en op het bedrijf.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.