VictorPopov_8100694 (1)

Spraakmakend: Gentse Karmicare lanceert werelds eerste bioritmische tandpasta

GENTBRUGGE - Niet iedereen heeft hetzelfde bioritme. Onderzoek toont aan dat je genen bepalen of je een ochtend- of avondmens bent. Wat beide momenten van de dag wel gemeen hebben? Tandenpoetsen. Victor Popov (31) ontdekte dat tandenpoetsen je bioritme kan verstoren. Hij brengt daarom met Karmicare werelds eerste bioritmische tandpasta op de markt: een aparte ochtend- en avondtandpasta zonder fluoride.

Wat veel mensen niet weten, is dat het tandenpoetsen je bioritme beïnvloedt. Dat ondervond ook Victor Popov, een Vlaamse ondernemer die in november de revolutionaire tandpasta Karmicare op de markt bracht. Toen hij merkte dat hij ’s avonds na het tandenpoetsen maar moeilijk de slaap kon vatten – ook al was hij hondsmoe – ging hij aan het researchen. En wat bleek? Fluoride – een bestanddeel in de meeste tandpasta’s – verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in die mate dat ons slaappatroon er onder lijdt. Net iets wat we op dat moment van de dag niet nodig hebben.

“Ik stond eigenlijk versteld van hoe weinig we weten over de invloed van fluoride op ons lichaam”, vertelt hij. “Tandpasta’s met fluoride zijn de norm, en worden ook door tandartsen nog steeds gepromoot, terwijl wetenschappelijk onderzoek net aantoont dat fluoride schadelijk is voor het lichaam. Op tandpastatubes staat niet voor niets: niet inslikken.”

 

Gesteund door NASA

Victor Popov ging met zijn vergaarde kennis zelf aan de slag. Zijn ambitie? Een revolutionaire tandpasta op de markt brengen die zowel een weldaad zou zijn voor het lichaam als voor de geest. Research leidde hem naar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die voor hun astronauten een tandpasta ontwikkelde, zonder fluoride.

“NASA ontdekte dat het gebit van hun astronauten te lijden had onder een lang verblijf in de ruimte, en dat fluoride – dat het tandglazuur fixeert – niet meer werkte. Ze gingen aan de slag en ontwikkelden een tandpasta op basis van een mineraal dat zich al in de tand zelf bevond: hydroxyapatiet. Het is een bestanddeel dat in Japan al sinds de jaren 1970 als de gouden standaard beschouwd wordt voor tandpasta.”

“Oorspronkelijk probeerde ik gewoon een tandpasta zonder fluoride te maken, maar na enkele maanden testen bij mezelf merkte ik dat ik toch meer tandplak en gaatjes kreeg. Het was duidelijk dat ik een bestanddeel miste dat de tanden revitaliseert”, vertelt Victor.

“Met hydroxyapatiet vond ik een alternatief voor fluoride dat eigenlijk nog beter werkt. Zo gaat fluoride het tandglazuur enkel verharden, terwijl hydroxyapatiet zich vastklampt aan het tandglazuur en nieuw glazuur gaat toevoegen.”

Voordelen

Op lange termijn gaat hydroxyapatiet dus de gevoelige tanden beter beschermen dan de gekende tandpastamerken. Deze laatste helpen bij pijn door gevoelige tanden omdat ze de zenuwuiteinden verdoven. Als je stopt met poetsen heb je na 3 dagen terug tandpijn. Karmicare gaat daarentegen de tunnels dicht cementeren waardoor er geen warme of koude lucht naar de zenuw kan. Dit lost tandgevoeligheid op lange termijn op.

Ten slotte wekt het typische product dat tandpasta’s doet schuimen bij veel mensen irritaties van het tandvlees op. Ook daar vond Karmicare een oplossing op. Ze vervingen SLS door gefermenteerde suiker, wat niet zorgt voor gezwollen of bloedend tandvlees bij het poetsen.

Beter voor je bioritme

Ondertussen, vier jaar na zijn eerste stappen in de wereld van de tandzorg, is Popovs tandpasta market-ready: Karmicare.

“De fluoridevrije tandpasta biedt het beste van twee werelden”, aldus Popov. “De kracht van natuurlijke ingrediënten én bio-innovatie. We ontwikkelden twee formules: de ‘awake’ en de ‘asleep’-tandpasta, die naast een volledige tandverzorging ook het bioritme ondersteunen. Met de ‘awake’-versie krijg je een boost, met de ‘asleep’-versie kom je tot rust.”

Dit laatste doet Karmicare dankzij de toevoeging van cognitieve versterkers (nootropics). In de ‘awake’ tandpasta zit Guarana, dit is een nootachtig zaadje dat 4 keer zo veel cafeïne bevat als een koffieboon. De ‘asleep’ versie maakt dan weer gebruik van het natuurlijke slaapmiddel Valeriaan.

Innovatie binnen verzadigde markt

De markt van mondverzorging is verzadigd, maar volgens Victor zijn er veel mogelijkheden naar vernieuwing toe. “Onze grootste uitdaging is om de vele voordelen en de exacte werking van de tandpasta te communiceren naar het publiek. Het is een hele boterham, maar we moeten de mensen educeren alvorens ze overstag zullen gaan voor Karmicare.”

Net omdat Victor de juiste uitleg wil kunnen verschaffen bij het product koos hij ervoor om ‘direct to consumer’ te werken en niet te verdelen via de supermarkten. Sinds november kan je de Karmicare tandpasta’s aankopen via de eigen website www.karmicare.com en bol.com. Op lange termijn heeft Victor wel de ambitie om eigen retail stores te openen in grote steden.

Er staan bovendien nog enkele bijkomende klinische studies op de agenda met key opinion leaders.

De tand des tijds

De ambitie is alvast groot. Victor: “Ik hoop dat we een revolutie kunnen ontketenen, en dat we mensen ervan kunnen overtuigen dat ze zich zowel lichamelijke als geestelijk beter kunnen voelen door tweemaal daags hun tanden te poetsen met een nieuwe generatie tandpasta’s. Dit willen we niet enkel in België doen, maar wereldwijd. Zo leveren we nu al naar de UK en de States.”

Naast de tandpasta denkt de ondernemer ook aan andere mondhygiënische producten die je niet enkel ’s ochtends en ’s avonds kan gebruiken, maar de hele dag en nacht. Op die manier wil hij de cirkel rond maken en 24 uur per dag relevant zijn.