Nieuws Oost-Vlaanderen Startup uit Mariakerke overtuigt wereldbedrijven

Startup uit Mariakerke overtuigt wereldbedrijven

Startup uit Mariakerke overtuigt wereldbedrijven

zsamuelPozyx Labs is een startup die vorig jaar door Samuel Van de Velde is opgericht in de Gentse deelgemeente Mariakerke. Het bedrijf ontwikkelde met Pozyx een systeem voor indoorpositionering met een ongeziene nauwkeurigheid.

De startup had maar enkele maanden nodig om wereldtoppers als Apple, FedEx en Caterpillar te overtuigen om deze oplossing aan te kopen.  “Huidige technologieën zoals gps, wifi en bluetooth kunnen de positie enkel bepalen tot op enkele meters”, zegt Samuel Van de Velde. “Met ons systeem gaan we tot een nauwkeurigheid van 10 centimeter door gebruik te maken van de draadloze ultra-wideband technologie en state-of-the-art algoritmes. Door de grote nauwkeurigheid van het systeem worden veel nieuwe toepassingen mogelijk voor drones, robotten, virtual reality of voor het internet-of-things (IoT).”

Voor de lancering van Pozyx, dat eigenlijk een uitvloeisel is van het doctoraat van Samuel van de Velde over positiebepaling als alternatief voor GPS dat binnenshuis niet werkt,  haalden Samuel en Michael Van de Velde, Koen Verheyen en Vadim Vermeiren het nodige kapitaal op via Kickstarter. “In minder dan een jaar tijd hebben we al 2.000 toestellen verkocht”, geeft Samuel Van de Velde aan. “Wij geloven dat indoorpositionering zeer belangrijk zal worden in de toekomst en met Pozyx willen we graag een toonaangevende speler worden in dit domein.” 

Voorbeelden van mogelijke toepassingen zijn het volgen en sturen van robots of drones, wat nu niet mogelijk is binnenhuis, het volgen van voetbalspelers om zo data te genereren voor matchanalyse, het volgen van werknemers, gereedschap en voertuigen in magazijen en  het volgen van mensen die een Virtual Reality bril op hebben, om zo te vermijden dat ze tegen een muur lopen.

“Onze plannen op korte termijn liggen vooral in de uitbreiding van ons team”, zegt Samuel Van de Velde nog. “We hebben enkele concrete projecten beet en willen nu snel vooruit gaan. De sollicitatieprocedure hiervoor is nog maar net gestart maar we hebben al enkele enthousiastelingen ontmoet. We zouden tegen het einde van het jaar willen verdubbelen in grootte. Samen met Colruyt en Decathlon zijn we bijvoorbeeld een project gestart om het systeem aan te passen en te testen om in hun winkels te gebruiken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.