Nieuws Oost-Vlaanderen State-of-the-art kantorencomplex In The Yard houdt werknemers fit en gezond

State-of-the-art kantorencomplex In The Yard houdt werknemers fit en gezond

State-of-the-art kantorencomplex In The Yard houdt werknemers fit en gezond

DRONGEN – Langs de E40 in Drongen zijn de werken gestart van In The Yard, een innovatief kantoorcomplex dat een antwoord biedt op het nieuwe werken na corona. Het complex wordt niet alleen één van de duurzaamste kantoorgebouwen van ons land, er wordt ook veel aandacht besteed aan de fysieke en mentale gezondheid van de gebruikers. “Met In The Yard willen we een nieuwe standaard in kantoorbouw zetten”, aldus Joost Callens, CEO van bouwheer Camino. In The Yard zou klaar moeten zijn in de zomer van 2023.

Het voorbije jaar gingen we massaal thuiswerken en velen hebben er ook de voordelen van ontdekt, maar we missen toch ook het kantoor en het contact met onze collega’s. In het post-coronatijdperk dringt zich dan ook een zogeheten hybride model op: meer thuiswerk in combinatie met een meer leefbaar kantoor. Camino bouwt nu in Drongen een kantoorcomplex dat volledig voldoet aan dat nieuwe werken: In The Yard.

“Met Camino willen we innovatieve woonoplossingen realiseren voor onze klanten. Toen we de kans kregen om de site naast ons hoofdkantoor in Drongen te kopen, beslisten we al snel om ook op het vlak van kantoorbouw het goede voorbeeld te geven en op deze plek het kantoor van de toekomst te bouwen”, aldus Joost Callens, CEO Camino.

“De fysieke en mentale gezondheid van de werknemers is immers zeer belangrijk voor hun welzijn én om goed te kunnen presteren. Zo zorgt voldoende daglicht ervoor dat mensen ‘s nachts beter slapen, werknemers kunnen zich op kantoor beter concentreren als er minder achtergrondlawaai is en smaakvol ingerichte werkruimtes werken stressverlagend. Met In The Yard willen we een werkplek creëren waar werknemers met plezier elke dag naartoe komen, die uitnodigt om te netwerken, om kennis te delen, om te ontmoeten en te innoveren, zelfs over de bedrijfsgrenzen heen.”

Staalkaart van modernste bouwtechnieken

In The Yard verrijst dus naast het hoofdkantoor van de bouwgroep langs de E40 in Drongen. Het complex omvat 5.000 vierkante meter kantoren en 2.500 vierkante meter opslagruimte. Het project leest als een staalkaart van de modernste bouwtechnieken. De kantoren worden gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Geothermie in combinatie met warmtepompen en 650 zonnepanelen maken het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig. Andere duurzame technieken die in het gebouw geïntegreerd worden zijn een passieve koeling via klimaatplafonds, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een regenwateropslag met een inhoud van 20.000 liter, watervrije of waterbesparende sanitaire toestellen en groendaken voor de buffering van regenwater. Er wordt ook een systeem geïnstalleerd voor het lokaal zuiveren van het afvalwater.

“Met In The Yard tekenen we voor één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België. We trekken volop de kaart van innovatie en duurzaamheid. Ook de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staat centraal. Camino streeft voor In The Yard naar een WELL standard, een certificaat dat toegekend wordt aan gebouwen waarbij grenzen verlegd worden als het gaat om de gezondheid van de gebruikers”, geeft Joost Callens, CEO Camino, mee.

Stadsboerderij op het dak

Om dat te bereiken investeert Camino fors in een goede luchtkwaliteit door een goede ventilatie en filtratie, een optimale inval van daglicht en regelbare verlichting en thermisch en akoestisch aangename werkruimtes met veel aandacht voor ergonomie. Er zal bovendien een groot aanbod van gezonde voeding beschikbaar zijn, een bijzonder groene omgeving dankzij de 1.000 vierkante meter grote binnentuin, met geïntegreerde stadsboerderij op het dak, en ten slotte een padelterrein en een fitnessruimte waar de gebruikers een gezonde geest aan een gezond lichaam kunnen koppelen. In The Yard wordt zo één van de eerste WELL-projecten in Vlaanderen.

Flexibel ontwerp

Het ontwerp van In The Yard werd getekend door Salens Architecten uit Brugge. Architect Olivier Salens koos voor een bijzonder flexibel ontwerp: “Bij dit project komen logistiek, kantoorruimtes, duurzame technieken, groen én sportvoorzieningen allemaal samen in een nieuwe gebouwtypologie. Duurzaam ruimtegebruik en het welzijn van de gebruiker staan in het hele project ook centraal.

“Het is geen typisch eenlaags industrieel volume op een volledig verhard terrein. Het gaat om een gebouw waarbij alle ruimte maximaal benut wordt voor bedrijfsactiviteiten door auto’s ondergronds te brengen en daken als groene verblijfsruimtes op te vatten. De centrale opening met ontmoetingsruimtes, die duidelijk te zien is als je voor het gebouw staat, vormt het kloppend hart van de site.”

Timing

De werken zullen 2 jaar duren. Bedoeling is dat de eerste bedrijven in de zomer van 2023 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe kantoren. Kandidaat-huurders kunnen kiezen voor een flexplek, co-working of meteen een halve of een ganse verdieping huren. De kantoren worden volledig bemeubeld opgeleverd. Meer info op www.intheyard.be.

Op donderdag 20 mei wordt van 17u30 tot 19u een webinar georganiseerd voor geïnteresseerde huurders. Inschrijven kan via de website www.intheyard.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Gent, Kwaremont
Gent

Whitemilk opent uniek AV Lab in Kwaremont

KWAREMONT/RONSE/GENT - Audiovisueel expert Whitemilk vertaalt de meest geavanceerde technieken naar haalbare, geïntegreerde en baanbrekende oplossingen voor auditoria, boardrooms, leslokalen,… Lees meer