“Souvenir wordt een souvenir.” Zo kondigden Vilhjalmur Sigurdarson (38) en Joke Michiel (44) op hun sociale media zaterdag het einde aan van hun sterrenzaak Souvenir. Het restaurant keert niet meer terug naar de Brabantdam.
“Gastronomie op hoog niveau vraagt heel veel energie, toewijding, investeringen, opofferingen… dat zijn voor ons allebei dagen van 16 à 18 uur”, vertelt Joke Michiel. “We zijn vaak dag en nacht weg, terwijl onze oudste dochter over zeven jaar volwassen is. We kiezen daarom voor onszelf en ons gezin.”
“We hebben 11 jaar lang het beste van onszelf gegeven, maar voelden dat we op raakten”
,Joke Michiel
Ook fysiek begon het te wegen. “We hebben 11 jaar lang het beste van onszelf gegeven, maar voelden dat we op raakten”, zegt Joke. “Tegelijk stijgen de vaste kosten, waardoor we steeds hogere bedragen moeten vragen om hetzelfde niveau te blijven aanbieden. Zo wordt het snel elitair, terwijl dit voor ons nog altijd om gastvrijheid draait.”
Emotie en onzekerheid
Het verhaal van Souvenir begon in 2014 in Ieper, en in 2018 verhuisde het restaurant naar de Brabantdam. Al snel werd het een grote naam in de (Gentse) horeca, en afgelopen april zagen ze zich voor het zesde jaar op rij bekroond met een Michelinster.

“Het was een mooie reis die ons ver heeft gebracht. Het restaurant draaide goed. We stoppen op een hoogtepunt, en het is volledig onze eigen keuze. Met veel emotie uiteraard, en onzekerheid, want we laten de naam en het prestige van Souvenir los. Maar het verhaal was uitverteld.”
Mooi afronden
Afsluiten doen ze in schoonheid met rooftop Souvenir in Gentbrugge, die loopt tot het einde van de zomer. Reserveren kan nog. “We willen er een luxueuze ervaring creëren en gaan ons volledig smijten. Het is mooi dat we daarmee kunnen afronden.”

Het koppel startte recent met bistro Lubbi Tikarson en catering Le Petit Garçon. Daar gaan ze wel mee verder. “Dat is haalbaar met 50 uur per week werken. Lubbi is nu twee maanden open, en we hebben beseft dat we het daar echt leuk vinden.”
Of er ooit een Souvenir 2.0 komt? “Wie weet, Villi heeft gastronomie waarschijnlijk toch weer nodig om zijn creativiteit kwijt te kunnen. Maar nu willen we even alles loslaten en op adem komen.”