GENT – Video verovert overal ter wereld de communicatie en content van bedrijven. Internationale experts als Cisco bevestigen dat video 82% van het internetgebruik zal uitmaken in 2021. Maar hoe relevant zijn deze internationale cijfers voor Belgische bedrijven? Het Gentse videstrategy agency StoryMe deed daarom onderzoek naar de staat van Video Marketing in de Lage Landen. De inzichten hiervan delen ze in hun rapport.
In België stak video marketing pas later de kop op, maar dit onderzoek toont aan dat Belgische bedrijven een heus inhaalmanoeuvre deden. Ze investeren niet alleen meer in video, maar zijn zich ook bewust van de videotypes en kanalen die het best werken. De 450 deelnemende professionals zeggen ook al na te denken over vooruitstrevende technologieën als 360°-opnames, interactieve – en gepersonaliseerde video’s.
Video’s voor HR, sales & marketing
Video wordt door bedrijven in België tegenwoordig meer dan ooit erkend als een doeltreffende tool voor marketing en sales teams. In alle sectoren duikt video vandaag op in de communicatie met klanten. Ook als intern communicatiemiddel blijkt video uitstekend te werken. Zo gebruiken HR-teams in België bijvoorbeeld steeds vaker video om de interne communicatie te stroomlijnen.
Meer budget om doelstellingen te halen
De populairste doelstelling blijft naamsbekendheid, maar Belgische bedrijven gebruiken video tegenwoordig ook om leads te genereren, sales te vergroten of zelfs om nieuwe werknemers aan te trekken. Het nieuwe onderzoek wijst bovendien uit dat de meeste bedrijven hun budget voor video de komende jaren nog zullen verhogen.
Video’s vandaag en morgen
Korte video’s voor sociale media zijn in België duidelijk het populairst. Belgische bedrijven gebruiken social video’s zelfs meer dan het gemiddelde bedrijf in het buitenland. Daarnaast gebruikt men vaak video om producten of processen uit te leggen.
Veel Belgische professionals kijken ook al uit naar nieuwe videotechnologieën als 360°-opnames, interactieve – en gepersonaliseerde video’s. Uit het rapport blijkt dat wel 70% van de deelnemende bedrijven zich voorneemt om binnen de drie jaar gebruik te maken van gepersonaliseerde video’s.
Opvallend: Meer vertrouwen in Facebook en YouTube dan eigen website
Volgens de meeste internationale studies is en blijft de bedrijfswebsite het populairste kanaal voor video. Het onderzoek van StoryMe wijst echter uit dat video’s volgens Belgische bedrijven veel meer succes hebben op Facebook en YouTube. Daarom geven respectievelijk 92% en 87% van de respondenten aan dat ze meer inzetten op Facebook en YouTube als distributiekanaal voor hun video’s.
Het belang van video metrics
In vergelijking met een recente internationale studie van Vidyard, houden Belgische sales teams meer rekening met videogegevens als views en kijkduur om hun videocommunicatie te optimaliseren. Slechts 10% stelt dat ze deze gegevens niet gebruiken, tegenover een gemiddelde van 31% wereldwijd. Er wordt dus zeker slim omgegaan met de digitale inspanningen.