Nieuws Oost-Vlaanderen Stories Straffe madammen: Celine Roelens geeft kleur aan Gentse juwelenscène
Oost-Vlaanderen

Straffe madammen: Celine Roelens geeft kleur aan Gentse juwelenscène

GENT – Celine Roelens (40) is edelsteenexperte en juwelenontwerpster met tonnen ervaring! In mei 2020, middenin het coronajaar, opende ze haar allereerste juwelen designstudio in hartje Gent. Ze sloot definitief de deuren van de familiezaak in Oudenaarde om een eigen verhaal te starten. Celine Roelens staat voor kleurrijke, unieke creaties en kan wel maanden zoeken naar de perfecte steen voor haar klanten. Inmiddels heeft ze ook een eigen collectie op de markt die tot in Amerika verkocht wordt. Dit is haar verhaal…

Celine Roelens is een creatieve duizendpoot pur sang. Als kind won ze tal van teken- en voordrachtwedstrijden en sprong van het ene podium op het ander voor theater- en musicalvoorstellingen. Haar ouders waren juweliers in hart en nieren en in de familiezaak in Oudenaarde ontwikkelt Celine al snel een grote voorliefde voor alles wat blinkt en glimt. Als jong meisje gebruikt ze al de verloren was in het atelier van haar vader om juweeltjes te maken. Fiere papa goot deze af in zilver. En Celine deelde ze uit aan haar vriendinnen op het schoolplein.

Na een eerste jaar Grafisch Ontwerp aan St-Lucas, neemt de passie voor het maken van juwelen toch de bovenhand. Celine wil écht een vak leren en stapt over naar de opleiding goudsmid-juweelontwerpen in Antwerpen. Na haar opleiding, loopt ze stages bij verschillende buitenlandse ateliers, krijgt een job bij de Diamantclub en behaalt de diploma’s “Certified Diamond Grader & Certified Gemologist” aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen.

Familiezaak overgenomen

Al snel zet Celine haar eerste stappen in de familiezaak van haar ouders, die met een eigen meesterstempel al jaren ambachtelijk juwelen vervaardigen. Nu 10 jaar geleden nam ze deze zaak uiteindelijk helemaal over. “Ik werkte graag samen met mijn ouders, maar zij deden alles al meer dan 35 jaar op dezelfde manier en ik wilde daar wat vernieuwende ‘schwung’ in steken. Zij zijn op hun 60ste met pensioen gegaan en ik heb de zaak volledig overgekocht.”

De juwelen van Celine groeiden uit tot een waar begrip in Oudenaarde en ver daarbuiten. Toch bleef het kriebelen om haar eigen designstudio op te richten. “Ik was al lang bezig met het creëren van eigen collecties, maar zat toch nog steeds in de geest van mijn ouders hun zaak te werken. Daardoor botste ik tegen een zeker plafond aan en kon ik moeilijk groeien. Het was dan ook mijn droom om voor mijn 40ste een eigen studio op te starten.”

 

Eigen designstudio in Gent

Na een zoektocht van drie jaar naar het perfecte pand, opende Celine op 25 mei 2020 haar eigen designparel in de Henegouwenstraat te Gent. “Ik wilde een meer centrale plaats in Vlaanderen en Gent was de ideale uitvalsbasis. Ik woon er zelf dichtbij, heb er altijd op school gezeten en veel vrienden en niet onbelangrijk in de juwelenbranche: ik voel me er veilig”, vertelt Celine. “Ik had het geluk een pand te vinden in het hippe East District, tussen grote namen met gelijkaardig cliënteel zoals Essentiel, Sevens en Natan.”

De splinternieuwe designstudio in Gent is door Celine omgetoverd in een gezellige ontmoetingsplaats waar je geïnspireerd wordt door de vele juwelen, betoverende kleurstenen, luxe juwelenboeken, originele interieurobjecten, mineralen en fossielen. “De winkel inrichten was een stevige investering. Zo moest er onder andere gewapend glas en een goed alarmsysteem komen. Zo’n grote kosten maken nog voor je iets kan verkopen is altijd eng als ondernemer. Gelukkig had ik doorheen de jaren reeds een mooie stock aan materialen opgebouwd voor het creëren van mijn juwelen.”

Alles opgeven om opnieuw te beginnen

De stap zetten van de zaak van mijn ouders naar een eigen zaak was voor Celine alles behalve gemakkelijk. “In de juwelenbranche draait alles om een vertrouwensrelatie met de klant. Het besluit om te verhuizen van Oudenaarde naar Gent was niet evident. Ik gaf een perfect draaiende zaak op om opnieuw van nul te starten in Gent, maar ik wilde voortaan alles alleen kunnen doen. In de zaak van mijn ouders had ik nog 2 medewerkers en was ik meer bezig met de cijfertjes en personeelszaken dan het echt creëren van juwelen en het persoonlijke contact met de klant.”

In de nieuwe studio doet Celine alles in haar eentje. “Als mensen aanbellen en ik ben reeds in afspraak met een klant, vraag ik gewoon om een half uurtje later terug te komen. Gent leent zich hier perfect toe met zijn gezellige koffiebars, hippe winkels en vele bezienswaardigheden.” Voor de productie werkt ze wel met een team van een 12-tal zelfstandige vakmensen. “10 jaar geleden maakte ik zelf nog juwelen, maar nu laat ik dit doen door ervaren vaklieden, zij begrijpen mijn ontwerpen en technische tekeningen omdat we al jaren samenwerken.”

Unieke, kleurrijke edelstenen

Celine specialiseert zich in uiterst zeldzame en intense vurige kleurstenen. “Al mijn juweelontwerpen draaien rond kleur”, vertelt ze gepassioneerd. “Nog veel te vaak denken mensen dat gekleurde edelstenen minderwaardig zijn, terwijl dat helemaal niet waar is. De mooiste exemplaren zijn trouwens veel zeldzamer en kostbaarder dan diamant. Het is wel zo dat je soms wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit.”

Deze zoektocht brengt haar naar de verste uithoeken van de wereld. Haar mooiste toermalijnen komen uit Mozambique, haar zeldzaamste saffieren uit Sri Lanka. “Ik vind het geweldig om edelstenen te sourcen en te selecteren. Ik ga hierbij super minutieus te werk en leg de lat keer op keer hoger. Ik kan soms maanden uitkijken naar de juiste steen voor een juweel. Mijn leveranciers weten dat ik veeleisend ben. Ik wil mijn klanten dan ook enkel en alleen de allermooiste en zeldzaamste exemplaren bezorgen.”

Voor de sterke vrouw

Persoonlijk contact met de klant is belangrijk in haar creatieproces. “Ik zit met mijn klanten rond de tafel en luister naar hun wensen, mijn potlood doet de rest. Ik schets meteen een eerste design met de hand en bespreek het budget om zo tot de perfecte uitwerking te komen. Ik vind het heerlijk dat mijn klanten me hun wildste ideeën toevertrouwen.”

Celine laat zich voor haar ontwerpen inspireren door het beeld van de sterke vrouw. Met haar juwelen wil ze vrouwen die extra touch en kracht geven in hun drukke, uitdagende en boeiende leven. “Mijn doelgroep zijn voornamelijk vrouwen tussen 35 en 50 met een drukke agenda die zichzelf af en toe een cadeau willen doen. Onlangs was er een dame van een Immo-bedrijf die een goede deal afgerond had en mijn studio binnenstapte met de boodschap: ‘Ik ga mij een ring kopen, omdat ik het verdien!’ Ik hou ervan wanneer vrouwen niet moeten wachten op een man die voor hen een juweel koopt, maar zichzelf ermee verwennen.”

De Celine Roelens-collectie

Naast al het maatwerk, presenteert Celine ook met trots haar vaste collectie ‘The Goldbeetle’. De Oost-Vlaamse juwelenontwerpster liet zich inspireren door de zeldzame, gouden mestkever. De kever is een eeuwenoude geluksbrenger die wijsheid, respect en bescherming met zich meebrengt. Ieder stuk – aka Lucky Beetle – is uniek en ontworpen door Celine. Deze draagbare stukjes kunst zijn bezet met zorgvuldig uitgekozen en kostbare edelstenen. Denk aan tsavoriet, koninklijke paarse granaat, indigoliet, aquamarijn, mandarijn granaat of toermalijn. De ringen, oorbellen en halskettingen worden met de hand gemaakt in de juwelenateliers van Valenza, Italië waar Celine 20 jaar geleden stage liep als goudsmid – juweelontwerpster.

Internationale toekomstplannen

Een tweede winkel staat bij Celine niet op het verlanglijstje. “Ik vind het nu net mijn sterkte dat ik alles zelf kan doen. Meer winkels zouden dat onmogelijk maken.” Wat wel op de agenda staat is verder inzetten op online verkoop, ook internationaal. “Nu al is The Goldbeetle-collectie te vinden in twee winkels in Amerika en zijn we te koop op een Britse en Amerikaanse high end juwelensite. Het is ontzettend fijn om online te chatten met deze klanten en nieuwe mensen te leren kennen. Deze weg zou ik graag verder inslaan. Tegen mijn 60ste wil ik de wereld kunnen rondreizen, klanten bezoeken en mooie stukken blijven leveren.”