Nieuws Oost-Vlaanderen Streekfonds Oost-Vlaanderen neemt een zoete start

Streekfonds Oost-Vlaanderen neemt een zoete start

Streekfonds Oost-Vlaanderen neemt een zoete start

Maandagochtend maakte Streekfonds Oost-Vlaanderen meer dan 200 moelleux-taarten klaar om aan partners, burgemeesters en bedrijfsleiders te bezorgen in heel de provincie. In het pas opgestarte Streekfonds Oost-Vlaanderen bundelen Streekmotor23, actief in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek, en de Steunraad Oost-Vlaanderen voor de Koning Boudewijnstichting hun krachten. Het uiteindelijke doel: middelen inzamelen om lokale projecten te steunen die inspelen op een maatschappelijke uitdaging.

Vrijwilligers zijn samen met voorzitter Peter Vandekerckhove, ex-topman bij BNP Paribas Fortis, en coördinator Stefanie Albers vandaag door Oost-Vlaanderen getrokken met heerlijke taart om de start te vieren. Partner van het eerste uur La Lorraine Bakery Group samen met Volvo D’hondt-Reynaert zorgden voor de taart en vervoer.

Vice-eerste minister en Minister van Financiën Vincent van Peteghem: “Vele lokale initiatieven die voor verbondenheid zorgen en aandacht hebben voor kwetsbare groepen kunnen nu op een structurele manier ondersteund worden via Streekfonds Oost-Vlaanderen. Als burgemeester was ik al betrokken en vanuit mijn nieuwe functie zet ik hier graag mee mijn schouders onder. Ze mogen altijd bellen als ze een extra duwtje in de rug nodig hebben.”

Krachten bundelen

Een streekfonds verbindt en versterkt lokale schenkers en verenigingen die zich inzetten voor de gemeenschap en het algemeen belang. Sinds 2017 geeft Streekmotor23 in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek een boost aan lokale projecten die focussen op mens en omgeving. De afgelopen drie jaar werden 19 initiatieven financieel ondersteund voor een totaal bedrag van €175.809. Ook de Steunraad Oost-Vlaanderen ondersteunt al 20 jaar organisaties in de regio Gent, vanuit het vrijwillige engagement van ondernemers uit diverse sectoren. Jaarlijks ontvangen 15 projecten rond geestelijke gezondheidszorg en onderwijs samen €50.000.

Deze twee partijen slaan nu de handen in elkaar, samen met hun netwerk van partners, bedrijven, burgemeesters en maatschappelijk betrokken bestuurders uit de provincie.

Pilootprojecten gezocht

Het nieuwe streekfonds heeft de ambitie om jaarlijks 50 projecten te ondersteunen in Oost-Vlaanderen. Stefanie Albers, coördinator Streekfonds Oost-Vlaanderen: “We gaan op zoek naar projecten die mens en omgeving ten goede komen. Burgers, verenigingen of organisaties kunnen een project indienen. De geselecteerde projecten zamelen eerst via crowdfunding de helft van het budget in. Nadien verdubbelt Streekfonds Oost-Vlaanderen dit bedrag tot een maximum van 5.000 euro.”

Enkele voorbeelden van projecten die in aanmerking komen zijn zorgboerderijen, sociale moestuinen, fietsinitiatieven voor kwetsbare groepen, landbouweducatie, klimaat- of korte keteninitiatieven, aanleg van speelbos of stukjes natuur toegankelijk voor buurtbewoners, groene ontmoetingsplaatsen, … Meer info over de projectvoorwaarden vind je op www.streekfondsoostvlaanderen.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.