Nieuws Oost-Vlaanderen Student-ondernemers brengen frisse ideeën naar Jaarbeurs Gent

Student-ondernemers brengen frisse ideeën naar Jaarbeurs Gent

Student-ondernemers brengen frisse ideeën naar Jaarbeurs Gent

GENT – Een zwembad in bouwpakket, een digitale herinneringsdoos over je dierbaren, een online verpakkingsvrije kruidenier. Allemaal ideeën gegroeid in de hoofden van Gentse studenten en intussen uitgegroeid tot stevige ondernemingen. Deze en tien andere student-ondernemingen zijn vanaf donderdag 21 oktober 2021 te bewonderen tijdens de 75e Jaarbeurs Gent.

Het aantal studenten dat met een idee komt aankloppen neemt jaar na jaar toe, merkt Gentrepreneur, de organisatie die Gentse student-ondernemers ondersteunt. En dat zijn vaak vernieuwende ideeën, concepten die ons op een andere manier naar gangbare zaken doen kijken. En die gegroeid zijn vanuit een nood die de studenten zelf ervaren. Neem nu Arne Govaerts, student Toegepaste Informatica aan de HOGENT. Hij ergert zich blauw aan de eindeloze verpakkingen die rond aankopen zitten en stelt vast dat verpakkingsvrije winkels wel te vinden zijn in grote steden maar niet in de kleinere gemeentes zoals zijn woonplaats.

“In plaats van in elke kleine gemeente een verpakkingsvrije winkel op te richten leek het me logischer om de aankopen gewoon bij de mensen thuis te leveren”, vertelt Arne.

“Tijdens de coronapandemie ben ik aan de slag gegaan en nu breng ik met mijn online kruidenier NORMAL verpakkingsvrije aankopen tot bij de mensen thuis. Het principe is eenvoudig: je betaalt statiegeld op de glazen potten en geeft ze bij een volgende bestelling gewoon terug mee, in ruil voor afgewassen potten.”

Of wat dacht je van Sim Vanlangenhove, student Geneeskunde aan de UGent? In de warme zomer van 2020 snakte hij naar zwemplezier in eigen tuin maar hij moest vaststellen dat er op de zwembadmarkt eigenlijk maar 2 opties waren. “Ofwel koop je een mooi, modern zwembad maar dat is enorm duur en dus financieel niet haalbaar voor iedereen. Ofwel kies je voor goedkoop maar dan zit je met een lelijk zwembad in je tuin”, aldus Sim. Dus ging hij aan de slag met hout en hamer en timmerde een moderne constructie rond een kwalitatief opbouwzwembad. “En dat viel in de smaak bij velen. Deze zomer wist ik even niet meer waar eerst te beginnen. De aanvragen bleven binnenstromen. Maar het is fantastisch om mensen op deze manier gelukkig te maken en hun droom in vervulling te doen gaan.”

Een modern én betaalbaar zwembad is vanaf nu dus een optie dankzij Simpools, voor de handige harry’s zelfs in zelfbouwpakket verkrijgbaar. Sim werd dan ook terecht verkozen tot Gentrepreneur Student-Ondernemer 2021.

Jong ondernemend talent op de Jaarbeurs

Het ondernemerstalent van de Gentse studenten ontging ook de organisatoren van de Jaarbeurs Gent niet. Zij bliezen in 2019 een nieuwe wind door het oude beursconcept en kiezen voortaan resoluut lokaal ondernemerschap. De Gentse makers, uitvinders, ondernemers, starters,… brengen 4 dagen lang hun passie en verhaal over op het grote publiek. En daar horen zeker ook de student-ondernemers bij. Tijdens de feesteditie ter ere van het 75-jarig bestaan van de Jaarbeurs Gent tonen dertien student-ondernemers van de verschillende Gentse onderwijsinstellingen met trots hun concepten:

 • Valenko: digitale oplossingen voor een optimale klantenbeleving
 • HITCH: een koppelstuk om plaatmaterialen te koppelen tot meubels/beursstanden
 • Aeterna: digitale herinneringsdozen
 • Pep-Up: vastgoedstyling
 • Ye.Wels: juwelen
 • NORMAL: verpakkingsvrije online kruidenier
 • Foxed: homemade jenever & picon
 • Droplife: teardrop caravans
 • Brouwerij ‘Bestuur: homemade bier
 • EZZ: homemade relaxatiedrank
 • Amare Events: eventorganisatie
 • Amy & Mary: gezonde ijsjes
 • Simpools: betaalbare moderne zwembaden

Je kan hen ontmoeten op een bruisend Gentrepreneurplein in het Floraliënpaleis. Premier De Croo, de burgemeester en schepenen brengen hen alvast een bezoekje. U toch ook? Kom je graag gratis langs? Gebruik dan de code JBGEXPO21 bij het bestellen van je ticket.

Foto’s: Studiophie

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.