thumbnail_IMG_20200629_161946(1)

Sustainable Starter: De Versleverancier brengt groenten en fruit van lokale telers tot aan je voordeur

DRONGEN - Vier weken lang staat de Starter van de week bij Made in in het teken van ons dossier ‘Sustainable Stories’. We gingen daarom op zoek naar duurzame Oost-Vlaamse starters. De Versleverancier is ontstaan in volle coronaperiode en levert groenten en fruit vers van bij lokale telers bij u thuis.

Geert Van Gampelaere (31) was zaakvoerder van cateringbedrijf Private Dining. Corona en de bijhorende lockdwons dwongen hem om zichzelf heruit te vinden. Zo ging hij in maart 2020 samen met zijn vrouw Celine Boelens (33) van start met De Versleverancier. "Als cateraar werkten wij onder andere voor de Expo in Brussel. Doordat alle internationale evenementen en beurzen waren afgelast hadden wij plots een volledig lege agenda. Het voordeel hiervan is dat we de lockdown en alle gevolgen voor de horeca- en eventsector op voorhand zagen aankomen en dus sneller konden schakelen."

Lokale telers

Voor De Versleverancier werkt Geert samen met telers van groenten en fruit uit de streek en helpt hij hen om hun producten kwijt te raken. Dit doet hij door pakketten verse groenten en fruit te verkopen en bij de mensen thuis te leveren. Geert wil zo lokaal geteelde producten opnieuw kunnen aanbieden in de streek waar ze geteeld worden.

“Als je weet dat heel wat groenten en fruit in de supermarkt rap 1000km afleggen tot ze bij jou aankomen, was het voor ons wel duidelijk dat dit anders kon. Door rechtstreeks producten bij de teler te halen en meteen terug aan te bieden in de zelfde regio slaan we zo enorm veel schakels over. Duurzamer maar ook véél verser.”

Inmiddels werkt De Versleverancier samen met 35 landbouwers om hun duurzame kistjes groenten en fruit samen te stellen. “Ik ken veel telers en boeren uit de streek vanuit mijn cateringbedrijf. Zij zijn meestal de beste in hun vak als het aankomt op het telen van de groenten en het fruit, maar minder goed in het verkopen ervan”, zegt Geert.

Nieuwe producten

Geert laat de telers ook nieuwe producten kweken die normaal uit Italië of Spanje moeten komen, maar ook perfect in België geteeld kunnen worden. “Zo kweekt een boer uit Gavere speciaal voor ons kiwibesjes”, zegt hij. “Dat is een win-win want de boer is zeker van zijn afzet en wij kunnen meer verschillende, exclusievere producten aanbieden in onze pakketten. Naar de toekomst toe wil ik hier nog meer op inzetten.”

Intussen levert De Versleverancier maandelijks aan 2000 gezinnen en kantoren in Oost- & West-Vlaanderen. Dit voornamelijk in een straal van 20km rond Gent, maar ook in Aalst, Lokeren, Oudenaarde, Brugge, Oostende en Knokke komt De Versleverancier wekelijks langs. “Er is nog enorm veel potentieel om te groeien want er wonen heel wat mensen in de regio waar we nu al rondrijden. Onze ritten zijn trouwens zo berekend dat we om de 3 minuten een pakketje afzetten en de wagen dus zo efficiënt mogelijk gebruiken.”

Vers vanop het veld

Waarom zou je nu kiezen voor een pakket van De Versleverancier en je groenten en fruit niet gewoon in de supermarkt kopen? “Vooral voor onze versheid!”, zegt Geert. “Vaak komen de paletten met groenten of fruit rechtstreeks van het veld tot bij ons. Doordat we zelf sorteren hebben we een voorsprong op de winkels. Bovendien worden onze pakketten pas gemaakt op de dag van de levering. Op die manier blijven de groenten en het fruit zo vers mogelijk. Dingen die op dinsdag geoogst worden kan jij zo al op woensdag in huis hebben. Onze sla kan je bijvoorbeeld tot 10 dagen bewaren, dat moet je niet proberen met sla uit de supermarkt.”

Sociale projecten

Geert zet zich met De Versleverancier ten slotte ook met heel veel liefde in voor verschillende sociale projecten. Zo werkt hij samen met zorgboerderij De Gooikenshoeve in Ertvelde waar psychisch en maatschappelijk kwetsbare jongeren een zinvolle dagbesteding krijgen door mee te helpen met de oogst. Hij levert ook twee keer per week aan aankoopprijs groente- en fruitpakketten aan een drietal hulpcentra voor daklozen en mensen in kansarmoede.

“Ik ben misschien te sociaal geëngageerd om een goede ondernemer te zijn,” lacht Geert, “maar voor mij voldoet het niet meer om enkel veel te werken. Ik zoek op dit moment vooral naar een goede balans tussen mijn gezinsleven, sociale engagement en werkleven. Zo sta ik er zeker nog voor open om leuke sociale of duurzame boerderijprojecten op te zetten met andere gelijkgestemden.”