Nieuws Oost-Vlaanderen Tandem Olu Vandenbussche-Jan Caus lanceren sneakers met een verhaal

Tandem Olu Vandenbussche-Jan Caus lanceren sneakers met een verhaal

Tandem Olu Vandenbussche-Jan Caus lanceren sneakers met een verhaal

Textielontwerpster Olu Vandenbussche van Manelprints, in 2015 opgericht als alternatief modebedrijf, en schoendesigner Jan Caus starten een kleinschalige, duurzame sneakerlijn op onder de banner van Sneaker Academy Belgium. Voor de productie ervan werken de Oost-Vlaamse ondernemers ze samen met Cellmade, een organisatie die de sociale reïntegratie van gedetineerden bevordert door hen een vak aan te leren en zinvol werk aan te bieden. Cellmade wil op zijn manier bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen door gevangenen zinvol werk te laten verrichten voor de reguliere bedrijfswereld.

Voor hun eerste collectie doen Jan en Olu niet alleen beroep op de handenarbeid binnen de penitentiaire instellingen maar ze betrekken de gedetineerden ook in de ontwerpfase. Tussen 27 april en 27 mei loopt in de gevangenis van Brugge een project waarbij gedetineerden tekeningen over hun leven voor of in de gevangenis, over hun angsten en dromen kunnen indienen. Uit de inzendingen zullen enkele tekeningen worden geselecteerd en verwerkt tot prints.

Sneaker Academy Belgium zet in op duurzaamheid. Daarom zullen de prints digitaal worden gedrukt op ecocanvas (canvas met 50 procent gerecycleerde inhoud). Digitale druk is milieuvriendelijker als conventionele drukmethodes omdat er tot 95 procent minder afvalwater ontstaat en tot 75 procent minder energie en grondstoffen worden verbruikt. De ecocanvas zal ook met andere duurzame materialen, waaronder kurkleer, worden gecombineerd. Om de cirkel rond te maken, zullen de sneakers in het atelier van het penitentiair complex te Brugge in elkaar worden gezet.

In eerste instantie willen Jan en Olu de sneakers op verschillende locaties tentoon stellen en zo aandacht vestigen op de positieve kwaliteiten van gedetineerden en op de mooie zaken die ze kunnen realiseren als ze maar de nodige kansen krijgen. Daarnaast zullen de sneakers ook in kleine oplages te koop worden aangeboden en kunnen particulieren zich inschrijven voor workshops waarin ze een paar sneakers leren maken met eigen prints. Sneakers met een straf verhaal is een privé-initiatief in samenwerking met Cellmade.be en met de steun van de Vlaamse gemeenschap.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.