Nieuws Oost-Vlaanderen Tectum Group vernieuwt dak Volvo Gent onder gigantische tent

Tectum Group vernieuwt dak Volvo Gent onder gigantische tent

Tectum Group vernieuwt dak Volvo Gent onder gigantische tent

GENT/EKE/MELLE – Deadlines zijn altijd strak in de bouwsector. Maar wat doe je als de opdrachtgever je vraagt om de klus zeker tijdens hun zomerverlof te klaren en er dus ook geen rekening kan gehouden worden met weerverlet? Dan zorg je toch dat het dak droog blijft. Samen met bouwbedrijf Wyckaert vernieuwt Tectum Group het dak van het Europees distributiecentrum van Volvo in Gent onder een tent.

Begin dit jaar viel er een stevige opdracht in de mailbox van Tectum Constructors: het vernieuwen van ruim 7000 m² roofing bij vrachtwagenconstructeur Volvo. “We hebben in een vorige opdracht het volledige dak van het distributiemagazijn gerenoveerd. Nu is de eerste fase van het productiegebouw aan ons toevertrouwd”, vertelt Pieter Den Haese, regiomanager. “Een mooie opdracht dus, maar voor ons zaten er twee uitdagingen aan: ten eerste een strakke timing die geen rekening hield met het weerverlet en bijkomend heel strenge eisen op het vlak van logistiek en veiligheid.”

De assemblage van de vrachtwagen draaide immers tot zaterdagochtend, 17 juli en pas daarna kon de vernieuwing van het dak starten. Dat betekent ook dat de zones voor de aanvoer van dakmateriaal niet op voorhand ingericht kunnen worden. Omdat Tectum Group en aannemer Wyckaert al eerder op de site hebben samengewerkt en de teams de logistieke en veiligheidseisen ter plaatse goed kennen, vonden ze elkaar opnieuw in een partnerschap. “Samen bundelen we onze krachten en kennis om tot een schitterend resultaat te kunnen komen”, schetst Pieter Den Haese.

 

Oefening in rendement

Samen met het team van Wyckaert werd ook de uitdaging van het weerverlet aangepakt. “In een vorig project van de dakvernieuwing hebben we het weer buitenspel gezet door in een tent te werken. Toen hebben we het dak opgedeeld in zones van 450 m² en overkoepelden die met een professionele feesttent. Die 450 m² was het rendement dat we op 5 werkdagen kunnen halen. Eén dag was bedoeld voor het verplaatsen van de tent”, gaat Pieter verder.

Projectleider Brecht Pieters leidt de huidige vernieuwingsoperatie in goede banen. Ook hij ziet voordelen in de nieuwe manier van werken. “We weten dat we iedere dag aan de slag kunnen. Dat geeft zekerheid naar de timing. Vorige keer waren we een dag per week bezig met het verplaatsen van de tent, nu hebben we daar een oplossing voor gevonden.” Door over een lengte van 175 m rails aan te leggen kan de tent simpelweg over het dak verschoven worden naargelang de werken vorderen. Ook de tent werd groter: met een overspanning van ruim 36 m garandeert deze aanpak dat er veel tijdsefficiënter gewerkt kan worden.

Het weerverlet werd aangepakt, de timing ligt vast… alleen, de periode die door de opdrachtgever werd vooropgesteld om de dakvernieuwing te realiseren, valt grotendeels samen met het traditionele bouwverlof. Ook daar werd een oplossing voor gevonden: het verlof moet dan maar schuiven. “We zijn met het volledige team heel flexibel met onze verlofplanning omgegaan. Sommigen zijn al met vakantie geweest, anderen gaan later, als het werk af is”, vertelt Brecht. De volledige vernieuwing wordt aangepakt door 2 ploegen die gedurende 3 weken 6 dagen op 7 zullen zorgen dat de strikte timing wordt gehaald. Naast het afbreken en vernieuwen van de volledige dakbedekking, dient Tectum Group ook 9 lichtstraten af te breken en dicht te maken met een volledige nieuwe draagstructuur met steeldeck waarin rookafvoerluiken geïntegreerd worden.

De voordelen van een tent

Hoe dat bevalt in een tent werken? Brecht legt uit: “Onze mannen hadden de eerste keer wel een wow-gevoel toen ze hoorden dat ze in een tent zouden werken. Maar nu zijn ze het gewoon en zien de vele voordelen ervan in. Ze verliezen geen tijd meer met het droog maken van de ondergrond, maar kunnen onmiddellijk aan de slag. Bij regenweer is er ’s morgens ook nooit twijfel of ze nu wel of niet naar de werf moeten komen, hier kunnen we altijd werken. Bij mooi weer schuiven we de tentzeilen gewoon open en werken we onder de blote hemel.”

De aanpak met de tent heeft ondertussen zijn nut bewezen en werd verfijnd. “We hebben al doende moeten leren”, vertelt Brecht. “De voordelen waren in het eerste project al duidelijk maar door onze ervaringen te bundelen met onze partner Wyckaert hebben we een vernuftig systeem uitgedokterd om nog tijdsefficiënter te werken en de invloed van het weer, zowel regen als warmte, te minimaliseren. Dat de aanpak werkt bewijst niet alleen het succesvol afronden van het vorige project en de opdracht om ook de tweede fase te beginnen maar ook de toezegging van de opdrachtgever om fase 3 van de vernieuwingsoperatie te mogen aanpakken.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.