terbeke-1-1

Ter Beke in het rood: lockdown doet ons minder bereide maaltijden kopen

LIEVEGEM - De Oost-Vlaamse voedingsproducent Ter Beke heeft een slecht jaar achter de rug. De omzet lag een pak lager dan in 2019. De maker van de Come a Casa-lasagne boekte voor het eerst sinds de dioxinecrisis in 1999 verlies. De lockdown deed mensen blijkbaar meer zelf koken en ook de gehamsterde pasta moest op dus kocht men minder bereide maaltijden. Het levert Ter Beke een netto verlies van 2,5 miljoen euro op.

De cijfers zijn al een tijd lang dalende voor maaltijdenproducent Ter Beke. Het bedrijf, dat Francies Coopman in 1948 oprichtte en intussen hofleverancier is van de charcuterie­afdelingen van supermarkten als Delhaize en Albert Heijn, kende in 2017 een topjaar met maar liefst 17 miljoen euro winst. In 2018 was dit nog slechts 7 miljoen en 2019 eindigde met 4,4 miljoen euro winstmarge. 2020, het befaamde coronajaar, betekende echter voor het eerst in meer dan 20 jaar verlies. Het bedrijf gaat 2,5 miljoen euro in het rood.

Drie tegenslagen

De grote boosdoener is uiteraard het coronavirus. "In totaal heeft corona ons bedrijf vorig jaar 1,9 miljoen euro gekost", zegt topman Francis Kint. "We moesten meer schoonmaken en onze fabrieken anders inrichten om onze mensen te beschermen."

Daarbovenop verloor het bedrijf naar eigen zeggen 7,7 miljoen euro ebitda door de effecten van corona. "Consumenten gingen eerst meer pasta hamsteren om deze daarna zelf te bereiden", aldus het bedrijf. "Doordat ze thuis zaten kookten ze ook meer zelf en kochten minder bereide maaltijden. Dat de horeca dichtging, trof onze Britse dochter KK Fine Foods hard, want ze boekt 70 procent van haar omzet met de verkoop van maaltijden aan pubs."

 

Een tweede tegenslag trof het bedrijf in 2019 en 2020, in de vorm van stijgende prijzen voor varkensvlees. “In 2019 stegen de prijzen fors doordat in China 200 miljoen varkens werden afgemaakt na een uitbraak van de varkenspest.”

Een derde onheil trof het bedrijf eind 2019 toen de listeriabacterie werd aangetroffen in Ter Bekes Offerman-fabriek in Nederland. Ter Beke moest duizenden tonnen vleeswaren terugroepen bij supermarktketens als Jumbo. Vorig jaar sloot Ter Beke uiteindelijk de Offerman-fabriek, wat hen ook nog eens miljoenen kostte.

Nieuwe CEO gezocht

De raad van bestuur stelt toch voor om het dividend te behouden op bruto 4 euro per aandeel, “gelet op het uitzonderlijke karakter van de impact van COVID-19, de verbeterde resultaten in de tweede jaarhelft en een daling van de schuldpositie”.

Ter Beke verwacht dat de ebitda dit jaar hoger zal zijn dan in 2020. Toen bedroeg die 37,1 miljoen euro, een fractie minder dan in 2019. Ook de zoektocht naar een nieuwe CEO is nog bezig, laat het bedrijf maandag nog weten. Huidig CEO Francis Kint verlaat Ter Beke eind juni, zo werd begin januari bekendgemaakt.