Nieuws Oost-Vlaanderen The New York Times koopt kinderdocumentaire van Gentse makers aan

The New York Times koopt kinderdocumentaire van Gentse makers aan

The New York Times koopt kinderdocumentaire van Gentse makers aan

GENT – ‘Yaren en de Zon’, van de filmmakers Renate Raman en Joren Slaets, gaat de wereld rond. De korte Vlaamse documentaire over rouwende kinderen, die eerder al op Ketnet vertoond werd, won al op heel wat internationale festivals prijzen. Nu is de film zelfs aangekocht door de New York Times, die het zal vertonen op hun website, in het kader van hun prestigieuze Op-Docs serie.

In ‘Yaren en de Zon’ maken we kennis met de tienjarige Yaren, die haar mama verloor. Ze gaat naar een kamp van Missing You vzw, een organisatie die kinderen en jongeren helpt rouwen om het verlies van een dierbare. Op het kamp is ruimte om te praten over hun verdriet, maar ook om te spelen en gewoon kind te zijn.

De documentaire won al een prijs op het Belgische jeugdfilmfestival JEF en reisde later naar festivals in onder meer Chicago, Amsterdam en het Duitse Leipzig. “Op dat laatste festival is de film opgemerkt door de New York Times”, zegt Renate Raman, die de film maakte samen met Joren Slaets. “Op hun website Op-Docs verzamelen ze documentaires van over heel de wereld. Er zitten zelfs films van Oscarwinnaars bij, en daar staan we binnenkort tussen.”

 

Ondanks het gevoelige thema is ‘Yaren en de Zon’ geen donkere of zwaar verteerbare film. “En net dat evenwicht konden de Amerikanen smaken”, zegt Renate. “Er kan ook eens gelachen worden, dat merken we ook aan de reacties in de zalen. De selectie is een complete verrassing voor ons, maar een hele eer!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.