Afbeelding5 Foto Marc Herremans - Corelio

Tien maanden cel voor ex-fitnesskoning Dick Vande Vyvere na gebrekkig onderzoek

GENT - Dick Vande Vyvere, de man die de fitnessketens Passage en JustFit oprichtte en later doorverkocht, is veroordeeld worden tot tien maanden cel met uitstel. Hij werd beschuldigd van onder meer oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en bedrieglijk onvermogen, maar werd voor een groot deel van de tenlasteleggingen vrijgesproken. Dat is het gevolg van een gebrekkig onderzoek dat te lang aansleepte en onvoldoende gepreciseerde beschuldigingen, oordeelde de Gentse correctionele rechtbank donderdag.

De 59-jarige Vande Vyvere richtte in de jaren negentig Passage Fitness First op, en kreeg toen als marktleider in België de bijnaam "de fitnesskoning". Hij startte ook de budgetketen JustFit op, maar deed de firma's later van de hand. De man had de reputatie van een succesvol zakenman, maar in 2019 werd hij samen met zijn partner aangehouden voor onder meer oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en bedrieglijk onvermogen. Voor de correctionele rechtbank eisten een twintigtal gedupeerden een schadevergoeding.

Carrousel van oplichtingen

Het openbaar ministerie vorderde 40 maanden effectieve celstraf voor Vande Vyvere, een beroepsverbod van 10 jaar en de verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro. Voor zijn partner Marleen V. werd 13 maanden cel gevraagd, evenals een beroepsverbod van 10 jaar en de verbeurdverklaring van 1,8 miljoen euro.

"Het ging om een carrousel van oplichtingen. De ene put werd gevuld met de andere", stelde de aanklager bij de behandeling van de zaak. "Vandaag zijn ze juridisch onvermogend, maar ze hebben geen enkel misdrijf geschuwd om hun luxueuze levensstijl aan te houden."

De verdediging vroeg de vrijspraak, vooral om procedurele redenen. Volgens zijn advocaat Hans Rieder zouden de tenlasteleggingen onduidelijk en deels verjaard zijn, en de rechtbank aanvaardde dat voor een deel in het vonnis.

"Door het onvoldoende preciseren van de beschuldigingen is het ook voor de rechtbank een zoektocht in het strafdossier wat de beklaagden juist ten laste wordt gelegd. De vervolging is geënt op eenzijdig door de burgerlijke partijen aangedragen standpunten", motiveerde de rechtbank.

 

Foto sd

Volgens de gedupeerden gingen Vande Vyvere en zijn partner overal leningen aan en betaalden ze de ene geldschieter terug met het geld van de andere. De rechtbank stelde echter dat niet aangetoond werd dat de beklaagden de bedoeling hadden de leningen niet terug te betalen.

“Ze hebben wel hun schulden bedrieglijk vooruitgeschoven. Ze hielden schuldeisers doelbewust op afstand en maakten zich bedrieglijk onvermogend.” Ook voor misbruik van vennootschapsgoederen zijn er volgens de rechters “onvoldoende elementen”, door het ontbreken van boekhoudkundig onderzoek. Daarnaast beschouwt de rechtbank een deel van de feiten, waarvan het oudste feit dateert van februari 2017, als verjaard.

De rechtbank legde Vande Vyvere tien maanden cel met uitstel op en een geldboete van 4.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Zijn partner kreeg zes maanden met uitstel en een boete van 3.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Ze kregen geen beroepsverbod opgelegd. De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.