15ece701-79ee-45c3-81f2-54e344679638

Toekomstige bewoners Nieuwe Dokken bouwen eigen moestuin samen met Roof Food

GENT – In de gloednieuwe duurzame Gentse woonwijk De Nieuwe Dokken wordt volop gewerkt aan een collectieve moestuin van 500m² met serre en omringd door fruitbomen en struiken. De toekomstige bewoners zullen er kunnen moestuinieren en genieten van de oogst. Onder begeleiding van ROOF FOOD, pionier in stadslandbouw, zullen de bewoners zelf hun moestuin mee ontwerpen, aanleggen en onderhouden. In het najaar komen de toekomstige bewoners voor het eerst samen. 

De Nieuwe Dokken gaat voor dit project in zee met Roof Food, pionier in stadslandbouw. Roof Food heeft meer dan 5 jaar ervaring in het uitbaten van een dakmoestuin op bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge. Deze partner zal de bewoners ondersteunen in het ontwerp, de aanleg en beheer van de moestuin.

Op de dakmoestuin van Roof Food groeien meer dan 200 soorten kruiden, bloemen, fruit en groenten. De oogst wordt verwerkt door chefs uit Gent en in het voorjaar verkopen ze hun zelf opgekweekt plantgoed in hun moestuinwinkel. De rassen worden zorgvuldig uitgekozen door dakboer Jonathan Van Houtte op basis van resistentie, smaak en rendement.

Circulaire moestuin

“Wij doen continu onderzoek naar hoe we onze dakmoestuin zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren”, zegt oprichter Sabien Windels. Dit doen we met steun van Vlaanderen Circulair. We meten bijvoorbeeld hoeveel ons dak produceert in kg’s en in euro’s, welke rassen het goed doen en welke minder, hoe je het best oogst en wat je er mee kan bereiden, hoe we ons waterverbruik kunnen reduceren, hoe we onze afvalstromen kunnen reduceren.” Dit brengt ons heel veel bij.

Van dakmoestuin naar dokmoestuin

Al deze leerlessen kunnen we nu toepassen in deze collectieve stadsmoestuin. Hoewel wij de eerste jaren de bewoners gaan ondersteunen in het onderhoud en het beheer van de dokmoestuin is het de bedoeling dat de dokmoestuin op zichzelf draait. Daarom is het belangrijk dat de bewoners nauw betrokken worden in het ontwerp. Het gaat uiteindelijk over hun tuin. “Op die manier creëer je ook een sterke gemeenschap. Samen dingen maken, is de beste lijm die er bestaat”, zegt Sabien Windels. Ook stad Gent moedigt participatie in dit nieuwe bouwproject sterk aan.

Ontharding

Naast het sociale aspect heeft een stadsmoestuin nog andere voordelen. Veel organische stof in de bodem zorgt ervoor dat de bodem goed water kan vasthouden en zo de riolering ontlast. Bij periodes van langdurige droogte wordt het regenwater dat opgevangen wordt door enkele daken gebruikt om de moestuin te irrigeren. De verdamping van de planten zorgt voor een koelend effect in de stad, wat geen overbodige luxe is in hete zomers.