Nieuws Oost-Vlaanderen Twee vijfde-generatie-Peperkoekbakkers vinden elkaar

Twee vijfde-generatie-Peperkoekbakkers vinden elkaar

Twee vijfde-generatie-Peperkoekbakkers vinden elkaar

LOKEREN/LEBBEKE –  Het Lebbeekse Vondelmolen neemt De Vreese – Van Loo uit Lokeren over. De jarenlange knowhow van beide familiale peperkoekbedrijven, die elk reeds hun 150 jaar bestaan konden vieren, combineert de kennis en expertise op vlak van sourcing, aankoop, kwaliteitscontrole, technologie en productiemethoden. Dit samengaan zorgt voor een sterkere positie op de Europese markt, met de doelstelling om innovatief uit de hoek te komen en stevig in te blijven zetten op kwalitatief en duurzaam ondernemen.

De geschiedenis van beide peperkoekbedrijven gaat een heel eind terug. Zo vestigde August De Vreese zijn bakkerij en peperkoekbakkerij al in 1870 in een van de schilderachtige winkeltjes op de Grote Markt te Lokeren.​​ Plaatsgebrek dwong zoon Henri in 1912 tot een verhuis​ naar een nieuwe fabriek in de  naburige Poststraat te Lokeren. In 2005 verhuisde de 5de generatie peperkoekbakkers ten slotte naar een gloednieuw pand in het industriepark te Lokeren. De broers Johan, Dirk en Wim De Vreese staan inmiddels aan het roer van het familiebedrijf.

De rijke geschiedenis van Vondelmolen begint drie jaar eerdere in 1867 wanneer de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke koopt, een stenen windmolen aan de Vondelbeek die aanvankelijk dienst deed als olie slagerij om plantaardige olie uit zaden en pitten te halen. De molen draaide goed en net voor de Eerste Wereldoorlog werd het kleine fabriekje uitgerust met een stoommachine, een eerste teken van hun inzet voor innovatie, iets wat het bedrijf ook nu nog hoog in het vaandel draagt. De familie Borms kocht grond bij om de fabriek uit te breiden en de molen kreeg een functie als opslagplaats. Vandaag kan je de grootste peperkoek bakker van België nog steeds op deze locatie vinden.

Met de huidige overname van De Vreese – Van Loo investeert Vondelmolen opnieuw in bijkomende productiecapaciteit en een complementair pakket aan zowel Belgische als Franse klanten. Op korte termijn blijven beide productiesites onafhankelijk naast elkaar opereren, terwijl de integratie zich vooral zal focussen op het vlak van aankoop, verkoop, administratie en financiën. De gebroeders De Vreese blijven momenteel actief binnen het bedrijf, om zo samen met algemeen directeur Jo Dekeyzer de integratie vlot te laten verlopen.

“Deze overname past perfect in de lange termijn groeistrategie van ons bedrijf”, zegt Jan Borms, eigenaar van het Lebbeekse Vondelmolen. “Naast de vele investeringen die opnieuw plaats vonden in de site van Lebbeke blijven we oog hebben voor opportuniteiten in de markt. Zo geloven we heel sterk in peperkoek als natuurlijke bron van energie en kracht. Dat geldt niet enkel voor Europa maar ook voor Azië.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.