Uit de hand gelopen grap brengt Oost-Vlaming op NFT expositie

EEKLO - Bij wijze van experiment maakte Jurgen De Wever (42) uit Eeklo een eigen NFT collectie rond het in Vlaanderen beroemde figuurtje 'Manneke ZOT'. Tot zijn grote verbazing werden zijn tekeningen geselecteerd voor een NFT-expositie tijdens BitBrussels, één van de grootste crypto evenementen van Europa. "Manneke ZOT steekt eigenlijk de draak met de hele hype rond NFT-kunst. Dat net ik de kans krijg om m’n creaties te tonen is te grappig voor woorden."

Jurgen De Wever is al 15 jaar aan de slag als freelance webbouwer. Hij vertelt hoe dit hele verhaal begon: "De crypto space en alles wat er rond hangt intrigeert me al een paar jaar enorm. Niet in het minst omwille van het feit dat er bij momenten een extreme - meestal onverklaarbare - hype kan ontstaan rond één of ander project. Zo ook rond NFT kunstwerken: sommige van die digitale plaatjes werden de voorbije maanden verkocht voor honderdduizenden tot zelfs miljoenen euro … Compleet van de pot gerukte waanzin. Anders kan je het niet omschrijven."

Uit de hand gelopen experiment

De Manneke ZOT collectie was een ludiek probeersel, zonder enig doel. Jurgen wilde achterhalen hoe je zoiets zelf kon kon maken en na het bekijken van een paar Youtube filmpjes en wat klooien met Photoshop was hij in zijn opzet geslaagd. Hij zette zijn creaties vervolgens te koop op Opensea.io voor een paar euro per stuk, maar daarmee was de kous af. "Ik had weer iets bijgeleerd, klaar", aldus Jurgen.

“De kans dat er een hype ontstaat rond de Manneke ZOT NFT’s is nihil,” gaat hij verder, “daarvoor heeft het allemaal te weinig om het lijf. Maar het experiment bleek wel een ideale gespreksstarter te zijn voor discussies met andere geïnteresseerden van de crypto-wereld.”

En nu krijgt het project ook nog eens een leuk staartje…

Internationale expositie

Manneke ZOT werd namelijk geselecteerd om deel te nemen aan een NFT-expositie tijdens BitBrussels, één van de grootste crypto evenementen van Europa. Op vrijdag 29 april mag Jurgen, samen met 9 andere, ‘echte’ NFT artiesten, exposeren in het Crypto Art Café op BitBrussels.

Bovendien zullen de Manneke ZOT NFT’s de komende weken ook te zien zijn in een promotiecampagne voor BitBrussels die zal lopen op 24 digitale billboards van Lijncom in hartje Antwerpen.

“Te gek voor woorden”, lacht de verblufte Oost-Vlaming. “Het feit dat ik als talentloze nitwit de kans krijg om m’n creaties op dergelijk evenement te tonen is op zich al grappig. Dat hetgeen ik gemaakt heb dan ook nog eens iets is waarmee ik in feite de draak steek met de hele hype rond NFT-kunst maakt het helemáál af.”

Benieuwd naar de creaties van Jurgen? Op de website www.mannekezot.com kan je ze bewonderen en legt hij ook nog eens uit hoe de vork nu helemaal in de steel zit.