HB

Uniek ondernemersverhaal: Broer en zus nemen oudste vastgoedkantoor van Gent over

GENT - Op 1 maart 2020 namen Margot en Wout Van Melle het oudste vastgoedkantoor van Gent, Cplus, over. Als jonge ondernemers willen ze een nieuwe wind blazen door het ietwat verouderde rentmeesterschap of beheer van vastgoed. “De concurrentie op de verkoopmarkt is enorm waardoor we bewust kozen voor deze nichemarkt om ons te ontplooien”, aldus broer en zus

Zowel Margot (29) als Wout (32) komen oorspronkelijk niet uit de vastgoedwereld, maar studeerden respectievelijk Rechten en Architectuur. Margot: "Ik ben na mijn studies wel in het vastgoed gegaan en mijn broer Wout, die ook een fotografie opleiding achter de rug heeft, maakte foto's van de panden en hielp mij soms met de bezoeken. Zo hebben we gaandeweg ontdekt dat we eigenlijk heel goed konden samenwerken. In 2018 besloten we een eigen kantoor genaamd Vesta Vastgoed op te starten in het Gentse."

Opportuniteit

"Vorig jaar deed zich dan de opportuniteit voor om Cplus over te nemen", vervolgt Wout. "Dat is het oudste vastgoedkantoor van Gent. Volgens wat we terugvinden in onze boeken bestaat het bedrijf al sedert 1939, al heette het toen nog Constales en later Ryheul.” Vesta Vastgoed wordt volledig geïntegreerd binnen Cplus. "Als jonge ondernemers merkten we dat het moeilijk is om een poot te krijgen op de vastgoedmarkt tussen de grote, gevestigde waarden. Dat we nu als Cplus verdergaan, geeft ons meer gewicht in de schaal.”

Rentmeesterschap

Cplus is al sinds jaar en dag een vaste waarde in Gent, maar vooral op het eerder onbekende terrein van rentmeesterschap en beheer. "Dit is niet hetzelfde als een syndicus", verduidelijkt Wout. "Een rentmeester krijgt het vertrouwen van een eigenaar van onroerend goed om het te beheren, zowel financieel, technisch als administratief. Wij worden als het ware in de plaats van de eigenaar gezet en ontzorgen deze volledig in het beheer van zijn pand. De eigenaar behoudt steeds het genot maar niet de lasten. Is er achterstallige huur of een defecte gasketel nemen wij deze zorgen op ons."

"Het is eigenlijk een onbekende tak binnen het vastgoed", gaat Margot verder. "Rentmeesters zijn vaak anciens in het vak. Ons doel is om rentmeesterschap opnieuw hip te maken  en mensen echt te ontzorgen met een totaalpakket van zowel beheer, verhuur, verkoop als investeringsvastgoed."

Genderverschil

Broer en zus blijken zeer complementair. Zo heeft Wout heel wat technische kennis terwijl Margot met haar juridische achtergrond en diploma als bemiddelaar alle wettelijke aspecten onder controle heeft. "Margot houdt zich voornamelijk bezig met het administratieve gedeelte en het kantoor, terwijl ik vooral de baan op ga", zegt Wout. "Wij moeten geregeld bemiddelen tussen eigenaar en huurder, en hierin merk je helaas toch dat het als man nog steeds makkelijker is om serieus genomen te worden." 

Margot vult aan: "Misschien komt het door mijn jeugdig voorkomen, maar ik krijg al snel te horen: "Juffrouw, wat kom jij hier doen?". Dat verschil in respect naar mannen en vrouwen toe, voelden we helaas meteen aan, dus besloten we dat het beter was als Wout de klantbezoeken voor zijn rekening nam."

Lockdown met voor- en nadelen

Op 1 maart 2020 nam het Gentse duo de zaak over, twee weken later kwam de lockdown. "We zijn een beetje voor de leeuwen gegooid, maar voor ons kwam die lockdown eigenlijk als geroepen. Het gaf ons de nodige tijd om alles georganiseerd te krijgen. We hebben het interieur grondig opgefrist, zijn van software veranderd en binnenkort lanceren we een frisse huisstijl waaraan nieuwe projecten verbonden zijn. De 2 medewerkers bleven aan boord en nu, na 1 jaar, zijn we helemaal on track."

Natuurlijk zorgt Corona ook voor extra obstakels. Zo mogen woningbezoeken enkel op afspraak doorgaan, maar het grootste probleem zijn eigenaars die hun huurders uitstel of kwijtschelding geven. Margot legt uit: "Wij verdienen commissie op de ontvangen huur. Als huurders 4 maanden niet moeten betalen, krijgen wij ook 4 maanden geen inkomen. Dit terwijl ons werk wel hetzelfde blijft. Als meerdere klanten dit doen, kunnen wij gewoon de boeken toedoen."

De toekomst tegemoet

Toch laat het duo de hoofden niet hangen. "Het fantastische aan Cplus, is dat we de kans hebben om een nieuwe wind te brengen. Zo willen we een nieuw platform voor eigenaars en huurders ontwikkelen en extra inzetten op transparante communicatie", aldus Margot. "We willen van Cplus echt een hoeksteen maken op de Gentse vastgoedmarkt. Ook de tak van verkoop zullen we verder uitbreiden."

"We hebben een duidelijk groeimodel voor ogen", vult Wout aan. "Zo mikken we vooral op mensen van onze eigen generatie wiens ouders en grootouders destijds in vastgoed hebben geïnvesteerd en dit nu willen overlaten. De wetgeving wordt er namelijk niet makkelijker op en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Voor deze mensen willen wij klaarstaan."

Ondernemerstip

Dat ondernemen met vallen en opstaan gebeurt, mochten deze Gentenaren aan den lijve ondervinden. Wout: "Het is een grote ontdekkingstocht geweest. In het begin hadden we het bijvoorbeeld heel moeilijk met het feit dat het als rentmeester onmogelijk is om voor iedereen goed te doen. Huurder en verhuurder hebben tegenovergestelde belangen, en moeten wij bemiddelen in soms hevige discussies. In het begin namen we dit vaak persoonlijk op, maar uiteindelijk leer je hiermee omgaan. Het is part of the job."