MSEL_210218_Unizo_amp_Horeca_Vlaanderen_02

UNIZO Oost-Vlaanderen richt horecacel op

Oost-Vlaamse ondernemers die in de horeca actief zijn, kunnen vanaf nu ook lid worden van de Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen. Deze pas opgerichte horecacel zal ervoor zorgen dat de belangen van horeca-uitbaters nog sterker verdedigd worden en de stem van de horeca in Oost-Vlaanderen nog luider zal klinken.

In het verleden was er al een uitstekende samenwerking tussen enerzijds ondernemersorganisatie UNIZO Oost-Vlaanderen en anderzijds de horecasector. Zo waren ze samen actief binnen verschillende organisaties op zowel gemeentelijk, stedelijk, provinciaal, Vlaams als nationaal niveau. In verschillende dossiers als kernversterking, het creëren van beleving in steden en gemeenten, promoten van de lokale economie,... vonden ze elkaar en slaagden ze erin samen de belangen van de lokale economie te verdedigen. En ook tijdens het bedwingen van de coronacrisis, stonden beide organisaties schouder aan schouder in het verdedigen van de belangen van de getroffen bedrijven.

Klaarmaken voor de toekomst

Op provinciaal vlak wordt de samenwerking nu ook geofficialiseerd en verder verdiept. Onder de vleugels van UNIZO Oost-Vlaanderen wordt een heuse horecacel ontwikkeld. Deze zal bestaan uit ervaren horeca-ondernemers uit de hele sector en de hele provincie. Samen met de horecasector in de provincie zullen ze de rijke traditie verderzetten en de collega-horeca-ondernemers helpen klaarmaken voor de uitdagingen van de toekomst. Handel, horeca, brouwers, lokale economie, toerisme, eventsector en de vele toeleveranciers zijn allemaal geconnecteerd in een lange waardeketen en kunnen mekaar versterken. Door beide organisaties met elkaar te verbinden, zullen er schaalvoordelen ontstaan en wordt het netwerk verbreed en verankerd.

Samen sterk

Naar analogie met de goede samenwerking die er al bestond op nationaal vlak worden nu ook de banden op provinciaal vlak en in de centrumsteden Gent, Aalst en Sint-Niklaas verder aangehaald. Bedoeling is op korte termijn ook in andere steden en gemeenten de samenwerking verder te intensifiëren en samen op te treden als gesprekspartner naar de lokale overheden en stakeholders.

“Ik ben zeer tevreden dat de jarenlange samenwerking tussen de horecasector in Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen nu verder gezet wordt door de gloednieuwe Horecacel. Een ervaren team dat zo nog beter kan beantwoorden aan de noden en bekommernissen van de horeca-ondernemers”, aldus Tim Joiris, voorzitter Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen. “Handel en horeca maken beiden deel uit van de lokale economie en zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Relance

De lokale economie ving de zwaarste schokken op de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis. Op federaal en Vlaams vlak werken de horecasector en UNIZO dagelijks samen om de nodige versoepelingen en steunmaatregelen af te dwingen.

“De economische relance zal ook een invulling moeten krijgen op lokaal vlak. Willen we op termijn überhaupt nog een bruisende stad of dorpskern, dan zal een relancebeleid op maat van de meest getroffen sectoren noodzakelijk zijn. De pas opgerichte Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen, zal de komende maanden samen met de lokale ondernemersafdelingen dan ook de nodige gesprekken voeren met de colleges van burgemeesters en schepenen, om de lokale economie de nodige zuurstof en kansen op doorstart te kunnen geven”, zegt Jos Vermeiren – gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.