Gilles en zijn broer Gaétan Foto: jid

Unizo Oost-Vlaanderen verkiest Pureto tot Starter van het Jaar

Unizo Oost-Vlaanderen zet startend ondernemerschap ieder jaar opnieuw centraal en verkiest daarom al voor de elfde maal op rij de Starter van het Jaar. Voor Oost-Vlaanderen gaat die titel dit jaar naar Pureto, te vinden in Gent, Dendermonde, Schellebelle én op de grote zomerfestivals. Het bedrijf van broers Gilles en Gaétan Vandegehuchte stampt puree op grootmoeders wijze en serveert die in een nieuw, hip jasje.

Gilles en Gaétan delen één missie: puree weer hot maken. Het idee om de recepten van hun Moeke Lisette nieuw leven in te blazen, kwam tot stand aan de keukentafel. Pureto combineert die traditie met een moderne vibe. Nu kunnen jong en oud samen genieten van zes soorten gestampte puree, afgewerkt met verschillende sauzen en toppings.

Niet enkel de bowls van Pureto vallen in de smaak. Ook de manier waarop Gilles en Gaétan hun concept in de markt zetten bleef niet onopgemerkt. Pureto ontpopte zich tot een ware internetsensatie. Zo sleepten de broers voor hun aanstekelijke online videos een nominatie voor de Jamies in de wacht.

Lees ook: Danny Van Assche stopt “per direct” als topman van ondernemersorganisatie Unizo

Pureto staat deze zomer met verschillende foodtrucks op evenementen en festivals zoals Pukkelpop en Paradise City. Op 13 februari openden de broers hun eerste restaurant in Gent. Dat kon op grote belangstelling rekenen. De eerste 100 bowls waren gratis en de wachtrij om die te bemachtigen was gigantisch. Na het restaurant in Gent komen er dit jaar nog twee vestigingen bij op voorlopig onbekende locaties.

“Gilles en Gaétan hebben een herkenbaar en traditioneel product in een nieuw jasje gestoken. Pureto is ook razendsnel uitgegroeid tot publiekslieveling dankzij de filmpjes op sociale media. Die combinatie van traditie en innovatie is heel sterk en aanstekelijk. Ze wonnen ook al de publieksprijs van Gentrepreneur. Ze trekken daarenboven ook volop de kaart van duurzaamheid. Op Paradise City Festival in 2024 wonnen ze daarvoor zelfs de Food Sustainability Award. Ze hebben niet alleen de juiste ingrediënten voor de lekkerste puree in huis maar ook die voor een echte ‘Starter van het Jaar’,” zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van Unizo Oost-Vlaanderen.

Foto: Rembrand Neirinckx