Nieuws Oost-Vlaanderen Upkot start proefproject psychologische hulp aan studenten

Upkot start proefproject psychologische hulp aan studenten

Upkot start proefproject psychologische hulp aan studenten

GENT – Studentenhuisvester Upkot start deze week met een proefproject in Gent om kosteloze psychologische hulp te verlenen aan studenten die bij haar op kot zitten. Deze kunnen voortaan een afspraak boeken met een erkend psycholoog waarvan Upkot de kosten draagt. Het bedrijf wil hiermee tegemoet komen aan de groeiende nood bij jongvolwassenen aan psychologische ondersteuning in deze fase van de coronacrisis. Indien het project slaagt, breidt Upkot het uit naar de andere studentensteden waar het actief is.

Begin november 2020 voerde Upkot een bevraging uit bij haar studenten-huurders naar hun mentale welzijn. 381 studenten namen eraan deel. Uit de resultaten blijkt dat het algemene welbevinden van de student op een laag pitje staat. Studenten geven zichzelf gemiddeld slechts een 5,6 op 10 inzake mentale veerkracht. Ruim 6 op 10 van de deelnemers ervaart bijkomende stress door de huidige situatie. 7 op de 10 mist het contact met vrienden. Recente mediaberichten spraken over nog slechtere cijfers in enquêtes bij de brede studentenpopulatie.

Psycholoog@upkot

Daarom neemt Upkot het heft in handen. Concreet kunnen studenten die verblijven in de Upkot-gebouwen vanaf vandaag online een raadpleging boeken met Tondel, een erkende therapiepraktijk aangezocht door Upkot. De consultatie zelf zal in alle vertrouwen en onder vier ogen plaatsvinden in de Upgrade Academy in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent waar moederbedrijf Upgrade Estate haar stakeholders ontmoet en verbindt. De kosten van de raadplegingen worden volledig gedragen door Upkot.

Indien blijkt dat de Gentse studenten hierdoor sneller de weg vinden naar psychologische hulp zal Upkot dit initiatief uitrollen naar de andere steden waar het actief is (Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Hasselt en Kortrijk).

Sociale missie

Nele Van Damme (co-CEO): “Dit project kadert in de missie van Upgrade Estate om via haar activiteiten sociale impact en maatschappelijke meerwaarde te creëren. Zo woont in elk van de Upkot-gebouwen een coach die voeling houdt met de inwonende studenten. Elke coach heeft een sociale opleiding genoten en kan de dienst studentenhuisvesting van de verschillende onderwijsinstellingen contacteren om studenten met bijzondere noden van dichtbij te laten opvolgen.”

Later deze week organiseert Upkot ook een webinar voor studenten en hun ouders rond mentaal welzijn. Eerder pleitte Nele Van Damme al in een open brief voor bijkomende begeleiding voor jongvolwassenen tijdens de huidige lockdown.

© Jan Locus

Community building

Upkot hoopt met het initiatief om studenten te helpen de drempel te overwinnen om psychische hulp in te roepen. Ook in het programma De zevende dag van 15 november 2020 deed Professor Maarten Vansteenkiste (UGent) een oproep voor bijkomende psychische bijstand voor studenten. Hij hield daarbij ook een pleidooi om studenten op te delen in leefbubbels zodat zij contact kunnen houden met leeftijdsgenoten en niet geïsoleerd raken. Wel is dan vereist dat ze extra voorzichtig zijn als zij naar huis terugkeren.

Upkot werkt in haar gebouwen met dergelijke leefbubbels. Studenten leven er per leefkeuken in kleine groepjes zodat ze samen kunnen koken, ontspannen en studeren, wat enorm belangrijk is voor hun welzijn en motivatie. Voor hen gelden dezelfde coronaregels als voor gezinnen. In de uitzending van De zevende dag van 1 november 2020 kwam eerder een groep studenten aan het woord die op kot zijn in Ganda Upkot. Je kan dit fragment hier herbekijken: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-zevende-dag/2020/de-zevende-dag-d20201101/#close.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Geraardsbergen
Geraardsbergen

Flamant geeft oude kerstdecoratie nieuwe thuis

GERAARDSBERGEN - Het Belgische interieurmerk Flamant, met hoofdzetel in Geraardsbergen, lanceert een opmerkelijke kerstactie waarbij klanten oude kerstdecoratie kunnen doneren… Lees meer

Meest gelezen in deze regio