falliet

Uurwerkenhandel uit Aalst en bouwbedrijf uit Lokeren failliet

Platzak

In eigen land stond het nieuws in het teken van het groter dan verwachte gat in de begroting. De groeicijfers voor volgend jaar werden begin deze maand bijgesteld van 1,5% naar 1,2%. Het Planbureau gaf aan dat dat de tegenvallende groei vooral het gevolg zou zijn van de Brexit, maar dat lijkt een wat te eenzijdige verklaring, aangezien ook de onrust in Europa meespeelt. Als de Deutsche Bank bijvoorbeeld effectief de boete zou moeten betalen van 14 miljard euro die ze door de Verenigde Staten kreeg opgelegd, kan dat voor een besmettingseffect zorgen in de bankensector.

Hoe dan ook zullen in België de belastinginkomsten volgens ramingen met meer dan 900 miljoen dalen terwijl de regering ook andere inkomsten heeft onderschat en uitgaven heeft overschat.  Door dat alles is er nu een gat van 4,2 miljard dat in de federale begroting moet worden gedicht, in plaats van 2,4 miljard. De onduidelijkheid over de toekomstige tax shift is er daardoor niet op verminderd. Daar komt nog bij  dat ook op andere vlakken nog grote onzekerheid heerst en dat momenteel veel vragen rijzen die impact kunnen hebben op de toekomstige economische ontwikkelingen. Wat zal de impact zijn van een mogelijke zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Hoe ziet de politieke toekomst van met name Spanje, Italië en Frankrijk eruit? Wat met de aanpak van de vluchtelingencrisis?

Het zorgt allemaal voor een situatie waarin het voor de bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen niet gemakkelijk is om het hoofd boven water te houden. Vorige week legden in Oost-Vlaanderen opnieuw een twintigtal bedrijven de boeken neer. Daaronder een uurwerkenhandel uit Aalst en een bouwbedrijf uit Lokeren. De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.