Nieuws Oost-Vlaanderen V-Bio Ventures investeert in nieuwe producent van lokaal gekweekte soja

V-Bio Ventures investeert in nieuwe producent van lokaal gekweekte soja

Jonas Aper, Director of Breeding bij Protealis, en Benjamin Laga, CEO Protealis ©Trends

V-Bio Ventures investeert in nieuwe producent van lokaal gekweekte soja

GENT – V-Bio Ventures investeert in het nieuwe Gentse Protealis. Deze spin-off van VIB en ILVO wil lokaal duurzamere plantaardige eiwitten telen en zo een einde maken aan de import van soja uit voornamelijk Zuid-Amerika. Dankzij de ontwikkeling van eiwitrijke sojavariëteiten die aangepast zijn aan ons klimaat hoopt Protealis nieuwe kansen te creëren voor Europese boeren en het eiwittekort in Europa te helpen overwinnen. Tegen 2022 wil Protealis zijn eerste sojasoorten op de markt brengen.

Europa is voor meer dan 70% afhankelijk van import voor zijn aanvoer van eiwitrijke gewassen. De miljoenen tonnen soja die we jaarlijks uit Zuid-Amerika importeren om onze tekorten te dekken, gaan echter ten koste van regenwouden en hun unieke ecosystemen. Bovendien is er een groeiende vraag van de consument naar duurzame, lokale en meer hoogwaardige plantaardige eiwitten voor direct gebruik in voedseltoepassingen. Om de aanvoer en consumptie van eiwitten in Europa toekomstbestendig te maken, is een verschuiving naar lokale plantaardige eiwitproductie dringend nodig. Sojabonenrassen die tot nu toe zijn gekweekt, gedijen doorgaans echter niet in onze lokale bodem en klimaat.

Een nieuwe kans voor boeren

Het doel van Protealis is om eiwitrijke en hoogproductieve gewassen te ontwikkelen die goed zijn aangepast aan ons klimaat en de behoeften van de lokale landbouw. “Groentegewassen zijn een uitstekende bron van eiwitten en kunnen duurzaam worden geteeld omdat ze geen stikstofbemesting nodig hebben”, vertelt Benjamin Laga, CEO Protealis. “Groenten zijn met hun bodemverbeterende eigenschappen bovendien een uitstekende aanvulling voor telers in vruchtwisseling.”

Soja, met tot wel 46 gram eiwit per 100 gram, is een logische eerste keuze voor Protealis. Het nieuwe bedrijf zal rassen veredelen die zeer goed zijn aangepast aan het Europese klimaat, waardoor lokale aanvoer voor de snelgroeiende markten van vlees- en zuivelvervangers en voor duurzame diervoeding wordt verzekerd.

 

Ervaren team

Protealis wordt geleid door Benjamin Laga, voormalig Global Head for Plant Biotech Research bij BASF in Gent, die meer dan 20 jaar internationale ervaring heeft binnen de sector. Laga wordt bijgestaan ​​door Jonas Aper, die sinds de oprichting in 2013 de leiding heeft over het sojakweekprogramma bij ILVO. Het ondernemersduo vastberaden om een ​​positieve impact te hebben op de planeet en het milieu.

CEO Benjamin Laga: “Mijn persoonlijke ambitie is altijd geweest om wetenschap en technologie te combineren met ondernemerschap om maatschappelijke en ecologische uitdagingen aan te pakken. En dat komt allemaal prachtig samen in Protealis.”

Gesteund door een breed investeerdersconsortium

Protealis wordt ondersteund door een solide investeerdersconsortium dat 6 miljoen EUR investeerde in een Serie A-ronde. V-Bio Ventures leidde de financieringsronde samen met Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en VIB. Dit kapitaal moet de marktintroductie en de uitbreiding van de geografische en productportfolio van het nieuwe bedrijf ondersteunen.

Willem Broekaert van V-Bio Ventures: “We zijn er trots op een groep ervaren investeerders samen te brengen die Protealis ondersteunen om een ​​leidende speler te worden in de sector, die historisch gezien nog niet veel steun kreeg van durfkapitaal. We hebben er alle vertrouwen in dat de kwaliteit van het team en de technologie van Protealis zullen leiden tot aanzienlijke waardecreatie voor alle belanghebbenden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.