https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_21_2c626935-563c-4db4-82bd-78ace0846e14 Foto ivh

Vader en zoon vieren 45 jaar Vastgoed De Vos

EVERGEM - In zijn woning aan Wippelgem Dorp (Evergem) startte Marc De Vos in 1978 zijn loopbaan als vastgoedmakelaar. Die eenmanszaak groeide snel en wordt sinds 2010 geleid door zijn zoon Bert. Hij leidt in een statig pand aan Evergems Dorpsplein een immobiliënkantoor met twaalf werknemers.

Naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van de familiezaak pakken vader en zoon uit met enkele acties en vrijdag 24 maart is er een feestavond voor klanten en leveranciers.

Marc is de broer van Luc De Vos, de in 2014 overleden zanger van Gorki. “Ik studeerde voor ingenieur elektronica en werkte aanvankelijk in de computersector bij IBM”, zegt Marc. “Mijn vriend Marc Clincke had in Eeklo een verzekeringskantoor en wou dat zijn zoon vastgoedmakelaar werd. Hij wou die opleiding in het avondonderwijs enkel samen met mij volgen en dat deden we. Ik rolde dus toevallig in de vastgoedsector. In Evergem was ik niet de eerste makelaar maar wel één van de weinigen. Daardoor had ik vlug veel werk. Na amper twee jaar verhuisde ik In Wippelgem naar een ruimer pand en in 1993 naar het Dorpsplein van Evergem.”

Veelzijdig

Intussen is onder meer aan Hogeschool Gent studeren voor makelaar een voltijdse dagopleiding. “Dat is niet overbodig. Voor vastgoed werd alles veel ingewikkelder. Aanvankelijk volstond voor een verkoopovereenkomst de voor- en achterzijde van één blad. De materie werd stapsgewijs complexer. Een compromis telt nu vaak tot 20 pagina’s. Als immomakelaar moet je veelzijdig zijn. Je moet specialist zijn in bodemkunde en stedenbouw, maar ook juridisch en technisch op de hoogte zijn en bovendien vaardig zijn met de computer.”

“Ook de prijzen evolueerden sterk. In de jaren 80 betaalde je gemiddeld 1.000 frank of 25 euro per vierkante meter bouwgrond. Dat is nu vaak 350 euro of meer. Voor een lening betaalde je 40 jaar geleden echter 14 procent interest”, herinnert Marc zich.

Hij verkaste in 1993 naar een keurig gerenoveerde riante woning aan het Dorpsplein. Dat groot pand is ideaal gelegen. Daar boert nu ook al 13 jaar zoon Bert uitstekend. “Vastgoed overleefde de banken- en coronacrisis en doorstaat blijkbaar ook de tol van de oorlog in Oekraïne. Op lange termijn blijft vastgoed de beste belegging. Immomakelaar is een complex, maar leuk beroep. Je helpt mensen met hun woning en dat is iets zeer waardevol waarmee ze een groot deel van hun leven bezig zijn. Als ze goed worden bediend, zijn ze ons dan ook zeer dankbaar”, ondervindt Bert.

Gouden ticket

Tijdens het feestjaar 2023 houdt hij in samenwerking met lokale ondernemers een weggeefactie. Op Facebook of Instagram Immo De Vos liken, volstaat om een prijs te winnen. De gemiddeld 120 jaarlijkse verkopers en 200 huurders krijgen een gouden ticket waarmee één ervan met een maximum van 7.000 euro zijn ereloonkosten terugkrijgt. Voor klanten en leveranciers is vrijdag 24 maart in Mariakerke aan de Industrieweg in de zaak Vinoscoop een feestavond gepland met een lezing van financieel expert Michaël van Droogenbroeck.