Vandenbussche bouwt nieuw Diabeteshuis voor Diabetesliga

GENT/AALTER – In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. Daarom zet de Diabetes Liga volop in op het informeren, connecteren en mobiliseren van iedereen die met diabetes geconfronteerd wordt. Het nieuwe Diabeteshuis in Gent moet dit mee helpen realiseren als kenniscentrum, uitvalsbasis en ontmoetingsplaats. Algemene bouwonderneming Vandenbussche uit Aalter start deze maand met de bouw op de site aan de Ottergemsesteenweg, vlak bij het UZ en de afrit van de E17.

Ruim 2 jaar geleden werd, in samenwerking met Belfius Real Estate, een plan van eisen opgesteld. Een zoektocht naar een architect volgde en eind vorig jaar werd een aanbestedingsdossier overgemaakt aan enkele aannemers. Hieruit kwam Vandenbussche als beste partij naar voren. De bouw startte op 10 mei 2021. Het einde van de werken (nieuwbouw, afbraak en omgevingswerken) is voorzien op 17 juni 2022.

Voorzitter Luk Buyse: “De afgelopen 3 jaren zetten we volop in op de verdere professionalisering van de Diabetes Liga. De opstart van ons Diabetes Liga Onderzoeksfonds, het continueren van het partnership met de Vlaamse Overheid, de verdere uitbouw van onze organisatie… zijn enkele van de realisaties. Met de bouw van dit nieuwe Diabeteshuis gaan we nog een stap verder. Deze stek wordt meer dan een kantoorgebouw. Het wordt een plaats om in contact te treden met personen die geconfronteerd worden met diabetes, onze leden, onze vrijwilligers, zorgverleners… fysiek, digitaal of via hybride evenementen. We streven daarbij naar een kwaliteitsvol leven voor mensen met diabetes en een continue verbetering van de diabeteszorg.”

Architect Alexander Dierendonck van AD Architecten: “Met ons ontwerp voor het nieuwe Diabeteshuis willen we een compact en duurzaam project realiseren met een robuust en tijdloos voorkomen. De kantoren ontwikkelen zich rond een centrale vide met trap, zo worden visuele relaties gecreëerd over de verdiepingen heen. Op de verdiepingen is ingezet op maximale flexibiliteit die door de gebruikers van het diabeteshuis toegeëigend kunnen worden. Op het gelijkvloers bevinden zich de gemeenschappelijke functies en het onthaal.”

Kristof Defruyt, CEO bij Vandenbussche: “We zijn vereerd dit prachtige nieuwe Diabeteshuis  in Gent te mogen bouwen. Tijdens het voortraject en de offertefase dacht Vandenbussche mee met de bouwheer en ging op zoek naar optimalisaties in het mooie ontwerp.” Vandenbussche staat in voor de totaalaanneming: afbraak, ruwbouw, afwerking, vast meubilair, technieken en omgevingswerken zitten in de opdracht omvat.

“De laatste jaren werden we geconfronteerd met diabetes type 1 binnen de gezinnen van enkele collega’s. Daarom werd in december 2019 al meegedaan aan de Warmarathon met een grote groep collega’s t.v.v. de Diabetes Liga. Zo kan de Diabetes Liga er blijven naar streven om de levenskwaliteit van iedere persoon met diabetes te optimaliseren. Investeren in wetenschappelijk onderzoek, preventie en het delen van waardevolle informatie staan hierbij voorop”, vertelt Kristof Defruyt.

Meer bouwprojecten in Gent

Aannemer Vandenbussche realiseert momenteel heel wat bouwprojecten in en rond Gent. “Gezien we erin slagen om gezond te blijven groeien en investeren, ook in deze bijzondere tijden, zijn we momenteel op zoek naar project- en werfleiders met ervaring. Ook voor bouwvakkers, karweiman en ploegbaas hebben we nog openstaande vacatures”, besluit Defruyt.