Nieuws Oost-Vlaanderen Vavato veilt 74 werken van Belgische kunstenaar Roger Raveel

Vavato veilt 74 werken van Belgische kunstenaar Roger Raveel

Vavato veilt 74 werken van Belgische kunstenaar Roger Raveel

SINT-NIKLAAS – Bij Vavato in Sint-Niklaas start vandaag, 15 juli, een bijzondere online veiling van in totaal 120 kunstwerken. Liefst 74 werken van de Belgische kunstenaar Roger Raveel (1921-2013) maken hier deel van uit. Het online veilingplatform werkt hiervoor samen met de kunstgalerij Svenson Art als opdrachtgever. Op de startdag van deze unieke veiling zou Roger Raveel precies 100 jaar geworden zijn. De veiling sluit 10 dagen later af.

Vavato werd in 2015 opgericht door Fons Tooten, Kevin Van de Vyver en Pieterjan Van Emelen. Naast de hoofdzetel in Sint-Niklaas kwam er in 2020 ook een filiaal bij in Nederland. Ondertussen heeft het online veilingplatform in totaal meer dan 50 medewerkers en eindigde het in 2020 op de 17de plaats in de Deloitte Technology FAST 50. Al meer dan twee jaar organiseert Vavato op maandbasis een online veiling voor kunstgalerij Svenson Art. De samenwerking beleeft nu een nieuw hoogtepunt met deze bijzondere kunstveiling. Vooral de 74 werken van Roger Raveel die online te koop zijn, trekken wellicht de aandacht van kunstliefhebbers en verzamelaars.

De populariteit van de werken van Raveel zit de laatste jaren serieus in de lift. En gezien de stijgende waarde van de kunstwerken houden de meeste eigenaars er goed aan vast. Dit zorgt ervoor dat er maar weinig aanbod is, wat deze kunstveiling met 74 werken nog unieker maakt.

Zeldzame lithografie

Een opvallend grafisch werk uit de veiling is de kleurenlithografie “Man met rode waterslang”. Het is een vroeg werk dat veel typische elementen van de kunstenaar bevat. De gebogen figuur die de knalrode waterslang hanteert, stelt onmiskenbaar vader Raveel voor. In deze zeldzame lithografie laat Roger Raveel zien dat hij meester is in overbodigheden weglaten en enkel het essentiële bewaren.

Het tekenwerk van Raveel is zeker even belangrijk als zijn geschilderd oeuvre. Alles begon immers met tekenen. Zijn hele carrière wisselde de kunstenaar zijn schilderactiviteit af met tekenen. Vavato veilt onder meer de schitterende tekening “Oostende” in Oost-Indische inkt met typische figuratie die hij maakte in zijn buitenverblijf in Oostende in november 1986.

Unieke werken

In de jaren ’80 maakte Raveel verscheidene memorabele houtsneden. Deze techniek had hij op dat moment meesterlijk onder de knie. Hij bewees dit met enkele parels, zoals “De redenaar” dat ook geveild wordt. Een ander werk uit het aanbod is “Bevierkante hand”, een zeldzame linosnede uit 1980. Roger Raveel gaf het werk een unieke toets door het bij te kleuren met kleurpotlood en acrylverf. Enkel de zwarte delen zijn gedrukt. Bijgewerkte grafiek is uiterst zeldzaam en gegeerd door verzamelaars omdat het unieke werken zijn.

Investeren in kunst

“Wat wij merken is dat de digitalisering door de coronacrisis nog werd versneld. Sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar zien wij een piek in de online veilingen. Wij ervaren een groeiende interesse in verzamelobjecten die heel aantrekkelijk blijken om in te investeren. Meer en meer mensen gaan ook beleggen of investeren in kunst. Met onze kunstveiling in samenwerking met Svenson Art spelen we in op deze trend”, aldus Fons Tooten van Vavato.

“Online veilingen democratiseren ook kunst, maken het toegankelijk voor een groter publiek. Voor velen blijft een galerij binnenstappen toch een te hoge drempel die daardoor afschrikt om ook echt kunst te kopen. Door kunstwerken online te veilen komen ze stilaan binnen handbereik van veel meer mensen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat het aanbod voldoende gevarieerd is: een gezonde mix tussen betaalbare en highend kunstwerken. Zodat het ook voor de beginnende verzamelaar een plaats is om unieke betaalbare werken van zowel beginnende als gevorderde artiesten aan te schaffen.”

Beperkte bezichtiging

De online kunstveiling van Vavato met onder meer de 74 werken van Roger Raveel start dus op 15 juli om 10u en eindigt op 25 juli om 20u. Meer info: https://vavato.com/nl/homepage/100-years-of-roger-raveel-25-07-2021

Donderdag 22 juli van 17.30u tot 19.30u is in Antwerpen bezichtiging van de kunstwerken mogelijk, maar slechts voor een heel beperkt publiek. Per tijdslot van een kwartier worden slechts 5 mensen toegelaten. Hiervoor aanmelden is noodzakelijk via https://doodle.com/poll/frdf3x3qffh7gqmp

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.