Nieuws Oost-Vlaanderen Victor Buyck toont sociaal engagement via kunstproject

Victor Buyck toont sociaal engagement via kunstproject

Victor Buyck toont sociaal engagement via kunstproject

0000000000000000000000000000000000lauravwVictor Buyck Steel Construction uit Eeklo is de Belgische en West-Europese marktleider voor stalen constructies voor kantoorgebouwen en bruggen. Het bedrijf, dat onder leiding staat van CEO Wim Hoeckman, kwam eerder al in het nieuws  met onder meer een gezamenlijke actie van de werkgever en de werknemers, en met een initiatief om de buurtbewoners bij de verdere groei van het bedrijf te betrekken.
Het bedrijf voert op alle vlakken duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Vandaar dat het op 15 arpil na de werkuren ook de deuren openzette voor de feestelijke onthulling van de kunstwerken die vijf mensen met een mentale beperking onder leiding van de eind 2015 opgerichte vzw KunstBaan hadden gerealiseerd.
KunstBaan is een initiatief van de in 2014 afgestudeerde kunstwetenschapper Laura Van Wingen en organiseert kunstprojecten voor mensen met een mentale beperking. “In de praktijk benader ik bedrijven met het voorstel om hun kantoor- en productieruimtes op te fleuren met deze kunstwerken”, zegt de onderneemster. “Het eerste project was dus dat bij Victor Buyck. Het gaat namelijk om een bedrijf dat aan zijn werknemers een artistieke, inspirerende werkomgeving biedt en daarbij zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wil opnemen.”  
Bij het staalbedrijf werkten een aantal teams uit verschillende zorginstellingen gedurende twintig dagen aan vier kunstwerken die nu een plaatsje hebben gekregen in de bedrijfsruimtes. “We willen met dergelijke projecten een win-win creëren voor alle partijen”, zegt Laura Van Wingen. “Bij Victor Buyck is dat bijzonder goed gelukt. Er is immers een grote betrokkenheid ontstaan tussen de medewerkers van het bedrijf, de “kunstenaars” met een mentale beperking en het creatieproces. De kunstwerken vertrekken immers vanuit de identiteit van de onderneming en de medewerkers hebben zelf een deel bijgedragen tot de kunstwerken, die bovendien zijn opgebouwd uit voor hen bekende materialen, namelijk de afvalstroom van het staalbedrijf.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.