VIL_Cilotex

VIL zoekt met Cilotex oplossing voor vervuilende kledingindustrie

OOST-VLAANDEREN – Het Vlaamse Instituut voor de Logistiek (VIL) heeft Cilotex opgestart. De bedoeling is om meer aan te zetten tot een circulaire economie in de kledingindustrie. Ook Eurofrip uit Zulte en Happy Kiddo uit Gent zetten samen met zes andere bedrijven hun schouders onder het project.

Het hoge waterverbruik tijdens de productie van grondstoffen en het gebruik van grote hoeveelheden verontreinigende chemicaliën, maken van de kledingindustrie een grote vervuiler. Bovendien belandt 80% van het textiel op de afvalberg. De Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie wil nu nagaan welke businessmodellen er uitgebouwd kunnen worden en welke logistieke opties er mogelijk zijn om de terugname en het hergebruik van kledij te verhogen. Het accent ligt daarbij op kledij van katoen en polyester.

Oost-Vlaamse inzet

Het Gentse Happy Kiddo biedt via een duurzaam abonnement een online kledingbibliotheek voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Aan het begin van elke maand de kledingoutfits voor anderen kunnen worden ingewisseld. Eurofrip uit Zulte behoort dan weer tot de marktleiders in het sorteren van tweedehandskleding. Samen met VIL, Bel&Bo, Citylab, JBC, Komosie, Malysse, Nike zetten zij zich achter het project.

“We wensen dit project niet in isolatie te doen, maar in samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Close The Loop”, aldus VIL-projectleider Jan Merckx. “Ook internationale projecten, zoals Resyntex, zullen we blijven opvolgen om meerwaarde te geven aan ons project.”

OVAM en Vlaanderen Circulair ondersteunen het geheel. “Wij verwachten dat er door het project een hecht netwerk zal ontstaan, onderzoeksresultaten gedeeld zullen worden, gezamenlijke drempels zullen aangepakt worden, met concrete stappen richting een meer circulaire economie als beoogd resultaat”, vertelt Evelyn Lafond van OVAM.