Nieuws Oost-Vlaanderen Vlerick legt HR-managers bloot

Vlerick legt HR-managers bloot

Vlerick legt HR-managers bloot

Het Centre for Excellence in Strategic Talent Management aan de Vlerick Business School heeft naar de meest recente ontwikkelingen en trends op vlak van HR-beleid gepeild. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de Belgische HR-manager steeds meer richting strategische businesspartner van het bedrijf evolueert. Daarnaast gebeurt de verloning vaker op basis van individuele prestaties, en wordt er duidelijk meer op coaching en mentoring als methodes voor verdere groei en ontwikkeling van medewerkers ingezet.

Eén van de vaststellingen is dat de HR-manager zich steeds minder beperkt tot louter operationele HR-taken. “Klaarblijkelijk zien we in de praktijk dat HR zich de rol van volwaardige businesspartner heeft toegeëigend”, zegt professor Human Resource Management Dirk Buyens. “Bij 80,1% van de bedrijven zien we dat de HR-manager een zitje in het directiecomité heeft. 44% van de bedrijven geeft aan dat HRM van in het begin betrokken is bij het definiëren, ontwikkelen en implementeren van de bedrijfsstrategie.” Ook in de rekrutering van HR-managers werd er een verschuiving genoteerd. Die komen steeds vaker uit het eigen bedrijf. Terwijl dat in 2008 nog om 28% van de gevallen ging, wordt er nu gesproken over 39%.

Verder toont het onderzoek in België een tegenstelling aan in vergelijking met andere landen. “Daar zie je dat er meer frequente en informele feedbackgesprekken tussen leidinggevende en medewerker zijn. In België stijgt echter de formele evaluatiemethode. Zo gebeurt dat bij 92,4% voor gesprekken met managers in een bedrijf en bij 93,1% met bedienden en arbeiders. In beide gevallen gaat dat om een stijging van 15%”, aldus Dirk Buyens. “Dat betekent niet dat er in België niet wordt geëxperimenteerd met nieuwe benaderingen van prestatiemanagement. Wel zien we koudwatervrees om het roer volledig te gaan omgooien op dit vlak.” Tenslotte zit rekrutering via personeelsadvertenties in een dalende lijn.

Het onderzoek maakt deel uit van een bredere internationale studie in 40 landen. In totaal werden 142 Belgische senior HR-managers bevraagd die samen 678.494 werknemers uit zowel de publieke als private sector vertegenwoordigen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.