Nieuws Oost-Vlaanderen Vlerick prof Hans Crijns vol lof over kmo’s

Vlerick prof Hans Crijns vol lof over kmo’s

Vlerick prof Hans Crijns vol lof over kmo’s

GENT – Professor Hans Crijns van de Vlerick School is een autoriteit met zijn rake adviesverlening aan bedrijven, maar ook met zijn studies waarin hij het ondernemerslandschap tot op de draad analyseert. In zijn nieuwste studie laat hij zijn loftrompet schallen aan het adres van de snel groeiende Vlaamse kmo’s. 

Hoewel ze een kleine minderheid van alle Belgische bedrijven met minstens 10 werknemers uitmaken, drukken snelgroeiende bedrijven hun stempel op zowel de Belgische tewerkstelling als de economische groei. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van professor Hans Crijns en onderzoeker Yannick Dillen naar de evolutie en kenmerken van Belgische groeibedrijven. Het onderzoek gaat uit van het Impulscentrum Groeimanagement voor Middelgrote Ondernemingen’ aan de Vlerick Business School. De studie is het resultaat van een samenwerking met EY en KBC.

Snelgroeiende bedrijven worden in dit onderzoek gedefinieerd als bedrijven met minstens 10 werknemers die over een periode van drie jaar een toename van meer dan 20% per jaar kennen op vlak van tewerkstelling, of op vlak van toegevoegde waarde. Ze hebben daardoor een belangrijke impact op zowel jobcreatie en tewerkstelling als op de groei van het BBP. De meest recente cijfers refereren naar de periode 2013-2016.

Van in totaal 22.442 Belgische ondernemingen met minstens 10 werknemers zijn er 744 bedrijven – of 3,16% –die beantwoorden aan het profiel van snelle groeier wat betreft tewerkstelling. Van alle jobs die in de periode 2013-2016 gecreëerd werden door Belgische bedrijven met minstens 10 werknemers was bijna 85% voor rekening van de snelle groeiers. Dat vertaalt zich in de creatie van 70.967 nieuwe jobs, wat neerkomt op een gemiddelde van 95 extra jobs per groeibedrijf. Wanneer we kijken naar toegevoegde waarde zijn er 1.532 bedrijven – of 6,83% – die snel groeien. Het hoogste cijfer ooit sinds de start van dit onderzoek. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 48% van de totale stijging in toegevoegde waarde die gerealiseerd werd door alle Belgische bedrijven met minstens 10 werknemers. Tijdens de periode 2013-2016 genereerden ze 11,3 miljard euro toegevoegde waarde, met een gemiddelde toegevoegde waarde van 7,38 miljoen euro per groeibedrijf.

Wie zijn ze?

De snelst groeiende bedrijven komen uit alles sectoren van de economie met de focus op de dienstensector en de kennisindustrie. Sectoren als groothandel, retail, bouw en productie zijn volgesn de studie onderveregenwoordigd. geografisch blijken Antwerpen en Brussel de grootse trekkers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.