Stefan-Fesser—CEO-Volvo-Car-Gent (1) Stefan Fesser, CEO Volvo Car Gent

Volvo Cars en Daikin genomineerd voor Foreign Investment of the Year Trophy 2022

GENT - Vier buitenlandse bedrijven die recent in Vlaanderen investeerden, maken kans op de Foreign Investment of the Year Trophy 2022. Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, zal die trofee voor het tiende jaar op rij uitreiken tijdens de Foreign Investment Trophy op 22 maart. De genomineerde projecten zijn die van de Nederlandse aardappelverwerker Aviko, de Franse retailketen Carrefour, de Europese tak van de Japanse binnenklimaatgroep Daikin en de Zweedse autobouwer Volvo Cars.

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade: “Vorig jaar tekenden buitenlandse bedrijven voor een historisch hoog aantal investeringsprojecten én aangekondigde jobs in Vlaanderen. Om die toewijding te erkennen en in de schijnwerpers te plaatsen, reikt FIT op 22 maart 2022 voor de tiende keer de Foreign Investment of the Year Trophy uit. Bij elk van de genomineerde projecten springen cruciale thema’s zoals verduurzaming, Onderzoek & Ontwikkeling en technologische innovatie in het oog.”

Vlaams minister-president Jan Jambon: “Om de veerkracht van de Vlaamse economie en arbeidsmarkt verder te versterken, is het blijvend aantrekken van buitenlandse investeringen naar onze regio essentieel. Daarbij is het zaak om Vlaanderen op de shortlist te krijgen bij buitenlandse bedrijven met internationale groeiplannen. Internationale spelers vinden in onze regio een stevige talentpoel om hun zakelijke ambities te ondersteunen, zoveel is duidelijk.”

Wie treedt in de voetsporen van Kuehne+Nagel?

Het genomineerde bedrijf met de meeste stemmen na drie stemrondes neemt op 22 maart de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 mee naar huis. De uitslag hangt af van de stemmen van zowel het online publiek als een professionele jury en de aanwezigen in het publiek tijdens de Foreign Investment Trophy.

Wie als winnaar uit de bus komt, vervoegt laureaten als de Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel (2021) en chocoladefabrikant Barry Callebaut (2020).

Stemmen kan vanaf 22 februari  2022 op www.foreigninvestmenttrophy.be.

Dit zijn de genomineerde bedrijven:

Daikin Europe: Japanse binnenklimaatspecialist bouwt innovatiecentrum in Gent

In 2021 kondigde Daikin Europe, de Europese tak van de Japanse Daikin-groep, een investering aan van 140 miljoen euro in een nieuw innovatiecentrum in Tech Lane Ghent. Tegen 2024 moet de bouw rond zijn en creëert het investeringsproject minstens 135 nieuwe jobs. Het centrum zal een sleutelrol spelen in de innovatie- én duurzaamheidsstrategie van Daikin. Zo focust het op warmtepompen, koeltechnologieën voor een duurzame koudeketen en IoT-toepassingen voor slim energiegebruik. Ook zal het dienen als wereldwijd kenniscentrum voor de hele Daikin-groep en nauw samenwerken met uiteenlopende innovatiepartners, waaronder de UGent en onderzoekscentra zoals Flanders Make.

Volvo Cars: Zweedse autobouwer gaat voluit voor elektrisch in de Gentse haven

Vlaanderen is waar Volvo Cars zijn eerste én tweede reeks elektrische modellen vervaardigt. Om nog een versnelling hoger te schakelen, zal de Zweedse autobouwer zijn faciliteit in de Gentse haven omvormen tot een volledig geëlektrificeerde site. Zo vloeit er 150 miljoen euro naar Volvo Car Gent. Een investering die ruim 500 extra jobs oplevert. De Gentse site zal bovendien een cruciale rol spoelen in de ambities van Volvo Cars om klimaatneutraal te zijn tegen 2025 en volledig geëlektrificeerd tegen 2030. Daarbij zal het bedrijf ook nauw samenwerken met partners zoals de UGent en North Sea Port. En dat in verschillende domeinen: van talent- en productontwikkeling tot engineering en verduurzaming.

Aviko: Nederlandse aardappelverwerker bouwt frietfabriek in Poperinge

Het Nederlandse aardappelverwerkingsbedrijf Aviko investeert 200 miljoen euro in Poperinge. Daar bouwt het een van ‘s werelds grootste en modernste frietfabrieken, op een boogscheut van zijn bestaande productiefaciliteit in Proven. Het investeringsproject levert in eerste instantie 150 extra banen op, al kan dat aantal op termijn zelfs nog verdubbelen. Vanaf april 2022 rollen de eerste frieten er van de band. De nieuwe fabriek breekt een lans voor efficiënte én duurzame productie. Zo beschikt ze over een hoogtechnologisch machinepark dat zowel restafval als energieverbruik tot het absolute minimum beperkt.

Carrefour: Franse retailer opent nieuwe site voor Atelier Eclair in Ternat

Het Franse Carrefour investeert 28 miljoen euro om zijn bakkerijdivisie – Atelier Eclair – te verhuizen van Mollem naar Ternat. Daar bouwt het een ultramoderne site waar het volop zal experimenteren met nieuwe recepten, ingrediënten en baktechnieken. Vanaf 2022 staat de site in voor de meeste taarten, gebakjes, eclairs en andere zoetigheden die in de Belgische Carrefour-winkelrekken verschijnen. Die dragen het label ‘Made in Belgium’ en spelen een vaste rol in de transitie naar duurzamere voeding waar Carrefour op inzet. De investering in Ternat is goed voor ruim 20 extra jobs. Op termijn droomt de Franse retailer ook van een opleidingscentrum voor aspirant-patissiers.