2021-09-20+-+BeReal+-+039 (1)

Voormalig kasteel Potuit wordt nieuw woonproject

GENT - Het bekende 19de-eeuwse kasteel Potuit  aan de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg krijgt een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar Istoir realiseert er een woonproject met 27 appartementen, 3 penthouses, 5 kasteelappartementen en in een latere fase nog 18 woningen. Alle woonunits worden aangesloten op een CO2-neutraal warmtenet en wat het project helemaal uniek maakt: dit project wordt de eerste 'gasloze' wijk in Vlaanderen mee gefinancierd door burgers.

De druk op de Gentse woningmarkt is dezer dagen immens te noemen. De Oost-Vlaamse provinciehoofdstad is razend populair bij huizenjagers, die zowel in de stad als in de groene rand op zoek gaan naar hun eigen stek. Om tegemoet te komen aan die grote vraag, wordt ook volop ingezet op nieuwbouw. Zo werden in de regio vorig jaar maar liefst 1.163 vergunningen uitgereikt voor nieuwbouwwoningen en -appartementen. Dit nieuwe woonproject, van de hand van het Gentse architectenbureau GAFPA en landschapsarchitect Ann Voets, wil een duurzaam antwoord bieden op de grote vraag naar kwalitatieve woningen in het Gentse.

Concreet is er in het project van vastgoedontwikkelaar Istoir plaats voor 27 nieuwbouwappartementen en 3 penthouses, verdeeld over 3 blokken. Daarnaast komen er in het kasteel nog 5 unieke kasteelappartementen. In een latere fase volgen nog 18 woningen met tuin. Tot slot worden 54 parkeerplaatsen en voldoende fietsenstallingen voorzien.

Stukje geschiedenis

Het kasteel behoort tot het Vlaams onroerend erfgoed en dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Doorheen de jaren heeft het pand verschillende eigenaren gekend en zijn de authentieke elementen steeds bewaard gebleven. Dat laatste is ook de bedoeling van Istoir: zoveel mogelijk originele elementen behouden en integreren in het volledige project. Zo worden de buitengevels behouden en volledig gerestaureerd en blijven de originele sierlijsten, dakspanten en de vloer in de inkomhal met witte marmeren inlegstenen bewaard. Daarnaast wordt ook de natuur in ere hersteld. Er blijven verschillende veteraanbomen, zoals een eik van 150 jaar oud, behouden en die vormt ook meteen het centrum van de site.

“Met Istoir hebben we steeds veel respect voor het authentieke karakter van een pand. We maken er een erezaak van om bij elk project zoveel mogelijk originele elementen te behouden en zo een stukje geschiedenis verder te zetten. We vertrekken dus vanuit een bestaand pand, in dit geval het kasteel, en kijken welke zaken we kunnen toevoegen. We breken niks af, maar zorgen voor een opwaardering van een bestaand monument. Dit is in onze ogen hoe projectontwikkeling er in de nabije toekomst moet uitzien”, aldus Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir.

Warmtenet

Het volledige project wordt aangesloten op een warmtenet waarvoor tot 150 meter diep wordt geboord. Hiervoor werkt de ontwikkelaar samen met Energent via een zogenaamde ‘esco-overeenkomst’. Dat betekent dat de lokale burgercoöperatie instaat voor de bouw, de financiering én het beheer van het nieuwe warmtenet.

“Het aanleggen van zo’n warmtenet is een hele klus. Via de grondboringen wordt aardwarmte gebruikt die via warmtepompen, die in de kelder staan opgesteld, de centrale verwarming van de gebouwen voedt. Vanuit de energiecentrale wordt een warmtenet aangelegd waarop alle woningen en appartementen zullen worden aangesloten. Naast de productie van CO2-neutrale warmte heeft dit warmtenet nog een enorm voordeel: tijdens warme zomerdagen levert de energiecentrale passieve koeling aan de woningen, waardoor de binnentemperatuur snel en eenvoudig tot vijf graden kan dalen”, zegt Luc Meskens, algemeen coördinator Energent.

Met de aanleg van dit warmtenet wordt dit een van de eerste CO2-neutrale nieuwbouwwijken van Gent. Echt uniek aan dit project is dat burgers, meer bepaald de intussen 1.300 vennoten van Energent, deze klimaatneutrale nieuwbouwwijk mee financieren via hun energiecoöperatie. Die investeert meer dan 1 miljoen euro van burgers in de aanleg van het warmtenet.

“Het project kadert volledig binnen de doelstellingen van de Vlaamse regering om de CO2-uitstoot van woningen drastisch te verminderen én ons onroerend erfgoed op een kwaliteitsvolle manier de toekomst in te loodsen. Tegen 2050 willen we dat in Vlaanderen zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruikt worden om onze woningen te verwarmen. Dit project speelt dus vandaag al in op de toekomst. Bovendien gaat het hier om een project waarbij maximaal rekening gehouden wordt met de troeven van dit historische pand. We moeten ons onroerend erfgoed doorgeven aan komende generaties. Als minister kan ik dergelijke herbestemmingsprojecten alleen maar toejuichen”, besluit Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen en Erfgoed.

Timing

De eerste werken en de verkoop van het project zijn net gestart. Eerst komen de nieuwbouwappartementen aan de beurt, daarna volgen de 5 appartementen in het voormalige neoclassicistische kasteel. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners in het najaar van 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.