Jempi en Koen Wilssens Jempi en Koen Wilssens zijn gebeten door de atletiek en helpen sporters blessures te vermijden. Foto: Erik Westerlinck

Wat begon als schoenenstandje bij Wase crosses, bouwde Jempi Wilssens uit tot bedrijf waar internationale toppers langskomen

Runners’ lab bestaat dit jaar 45 jaar. Wat begon als een kleine, doordeweekse sportwinkel, is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf. Een pionier in zijn branche, met intussen al acht locaties. De hoofdzetel bevindt zich in Zwijndrecht en daar stromen steeds meer topatleten van over heel de wereld toe om begeleiding op maat te krijgen. “Toch zijn we geen sportwinkel voor een nichepubliek”, lacht Jempi Wilssens.

Toen Jempi Wilssens in 1980 een bescheiden sportwinkeltje opende in de Klapperstraat, dacht niemand dat zijn Runners’ lab ruim veertig jaar later zou uitgroeien tot wat het nu is. Wilssens was zelf een fervent loper. Met zijn schoenenstandje schuimde hij toen alle veldlopen in de regio af. Het begin van een waar succesverhaal. “Van jongs af aan was ik al geboeid door de atletiek”, vertelt Wilssens. “Ik had zelf ondervonden dat veel blessures voorkomen kunnen worden door het juiste schoeisel. Juiste afmetingen, stijlen, afstellingen… Het is allemaal heel belangrijk. Ik begon me dan ook te verdiepen in orthopedische technieken, podologie en biomechanica. Daarna begon ik voor Adidas internationale atleten te begeleiden. Ik deed bij hen aanpassingen om blessures te vermijden. Op termijn ging ik ook voor andere merken aan de slag. Mijn lezingen, die ik over de ganse wereld gaf, openden veel deuren voor mij.”

Ook Greg LeMond was een klant bij Jempi. Foto: PRESSE SPORTS

Unieke apparatuur

Een van de eerste internationale toppers die Wilssens op de Klapperstraat mocht ontvangen was wielrenner Sean Kelly. “Iets later kwam Greg LeMond ook langs. Hij had een jachtongeval gehad en wij hebben hem dan onder handen genomen. Later won LeMond de Tour. In 1992 is Paula Radcliffe bij ons gekomen. Zij kampte door een slechte loopstijl met heel wat blessures. Wij hebben haar tot aan het einde van haar lange carrière behandeld.”

“Vorig jaar verkochten we 101.000 paar schoenen.”

Jempi Wilssens

Kim Clijsters, Mo Farah, Alistair Brownlee, Bashir Abdi, Mathieu van der Poel… Noem maar op. Allemaal konden ze de hulp van Runners’ lab gebruiken. “We gebruiken 3D-technieken om de atleten te scannen. Dat gebeurt in een trillingvrije scantunnel, een uniek apparaat op onze tweede verdieping. Alle apparatuur is trouwens door onszelf ontworpen. Momenteel zijn we zelf een schoenenmerk aan het ontwikkelen: MoVV. Een schoen met een goede demping en vooral ook een lange levensduur.”

Foto: Erik Westerlinck

Missie

Atleten van alle sporten kunnen terecht bij Runners’ lab, maar de corebusiness blijft toch – zoals de naam van het bedrijf doet vermoeden – lopers. “Recreanten of wedstrijdlopers, dat maakt niet uit”, aldus Wilssens. “Iedereen krijgt hier een service op maat. We hebben in al onze vestigingen loopbanen van 30 meter liggen. Halfweg bevindt zich een footscan. We analyseren zo de loopstijl van de atleet en proberen een oplossing te vinden om zo veel mogelijk blessurevrij te lopen. Onze missie is om heel Vlaanderen blessurevrij te houden. We zijn nu met ruim honderd medewerkers, waaronder ook podologen, die in de eerste plaats zorgen voor een blessurevrij sportleven. Vorig jaar verkochten we 101.000 paar schoenen. De internationale toppers blijven de weg naar Beveren vinden, maar wees gerust: ook de recreant zal bij ons altijd terechtkunnen.”